Racuchy z truskawkami
Z tych proporcji otrzymamy 15-16 racuchów.
Łączny czas przygotowania: 85 minut.
Składniki:2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki cukru,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżka oleju rzepakowego + olej do smażenia,
300 g truskawek,
odrobina soli.
Wykonanie:
Podgrzej lekko mleko. Przesiej do dowolnego naczynia mąkę. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i taką ilość mleka, aby po rozmieszaniu otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryty ściereczką. Następnie dodaj resztę mąki, łyżeczkę cukru i resztę ciepłego mleka oraz sól i olej. Wyrób wszystko i pozostaw do wyrośnięcia (miskę z ciastem przykryj ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, nabieraj je łyżką zwilżoną olejem. Do porcji ciasta wkładaj truskawki, zwijaj tak ciasto, żeby nie było ich widać. Uformowane racuchy układaj na stolnicy podsypanej mąką. Pozostaw je do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzej olej (warstwę 3-4 cm) i smaż racuchy po 3 minuty z każdej strony. Resztę truskawek zmiksuj. Polej nimi usmażone racuchy.