Biszkopt z truskawkami
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas przygotowania: 40 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Chłodzenie:30 minut
Składniki:
CIASTO:
3 jajka,
50 g cukru,
80 g mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
MASA JOGURTOWA:
400 g jogurtu naturalnego,
3 łyżki soku z cytryny,
7 łyżeczek żelatyny,
20 g cukru pudru (do jogurtu) + 2 łyżeczki cukru pudru (do śmietany),
200 g śmietanki 30%,
500 g truskawek.
POLEWA:
200 g dżemu truskawkowego,
100 ml soku jabłkowego,
3 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: wyjmij wcześniej jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj przesiane mąki i delikatnie wmieszaj je w masę jajeczną. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz biszkopt przez 15-20 minut w 180℃. Na wystudzony biszkopt wyłóż umyte truskawki. Przygotuj masę jogurtową: jogurt w temperaturze pokojowej połącz z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj masę, żeby ją napowietrzyć. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy jogurtowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Do ubitej śmietanki dodaj 2 łyżeczki cukru pudru. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do reszty masy jogurtowej, a następnie delikatnie wmieszaj w nią ubitą śmietankę. Wyłóż masę na truskawki. Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało. Przygotuj polewę. Dżem zblenduj z sokiem jabłkowym. Dodaj rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Wylej masę na ciasto. Włóż ciasto ponownie do schłodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz