Biszkopt z truskawkami


 
Nastały ciepłe dni i owoce sezonowe, które możemy wykorzystać do lekkich ciast. Taka oto jest poniższa propozycja: puszysty biszkopt, na nim dojrzałe w słońcu truskawki, leciutka masa z jogurtu i bitej śmietany z nutą kwaskowatości, a na wierzchu ciasta polewa truskawkowa. To bardzo delikatne ciasto, puszyste, smaczne i lekkie. W sam raz na ciepłe dni. Efektowna propozycja do niedzielnej kawy.

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas przygotowania: 40 minut.

Pieczenie: 20 minut.

Chłodzenie:30 minut

Składniki:

CIASTO:

3 jajka,

50 g cukru,

80 g mąki tortowej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej.                        

MASA JOGURTOWA:

400 g jogurtu naturalnego,

3 łyżki soku z cytryny,

7 łyżeczek żelatyny,

20 g cukru pudru (do jogurtu) + 2 łyżeczki cukru pudru (do śmietany),

200 g śmietanki 30%,

500 g truskawek.

POLEWA:

200 g dżemu truskawkowego,

100 ml soku jabłkowego,

3 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu: wyjmij wcześniej jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj przesiane mąki i delikatnie wmieszaj je w masę jajeczną. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz biszkopt przez 15-20 minut w 180℃. Na wystudzony biszkopt wyłóż umyte truskawki. Przygotuj masę jogurtową: jogurt w temperaturze pokojowej połącz z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj masę, żeby ją napowietrzyć. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy jogurtowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Do ubitej śmietanki dodaj 2 łyżeczki cukru pudru. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do reszty masy jogurtowej, a następnie delikatnie wmieszaj w nią ubitą śmietankę. Wyłóż masę na truskawki. Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało. Przygotuj polewę. Dżem zblenduj z sokiem jabłkowym. Dodaj rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Wylej masę na ciasto. Włóż ciasto ponownie do schłodzenia.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty