Sałatka z brokułu

Sałatka z brokułu, mięsa, mozzarelli, papryki i fasoli z dodatkiem sosu  doskonale sprawdzi się w domu jak i na wynos. Ta pożywna sałatka z powodzeniem  zastąpi np. tradycyjny obiad. Krótko gotowany na parze brokuł użyty do sałatki nie traci swoich właściwości. W towarzystwie sera, idealnego mięsa oprószonego czubrycą czerwoną, podsmażonego na oleju i innych warzyw, doprawionych czosnkiem czyni potrawę bardzo wyrazistą.  Wszystkie składniki połączone ze sobą tworzą wspaniałą sałatkę, aromatyczną i smaczną.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

300 g mięsa z podudzi kurczaka,

200 g brokułu,

200 g mozzarelli,

papryka czerwona,

czerwona fasola z puszki,

3 ząbki czosnku,

2 łyżki majonezu,

2 łyżki jogurtu greckiego,

łyżka sosu sojowego,

2 łyżki oleju rzepakowego,

sok z ¼ cytryny,

łyżeczka czubrycy czerwonej,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Pokrojone w kostkę mięso dopraw czubrycą, sokiem z cytryny, sosem sojowym i podsmaż na oleju. Ugotuj na parze podzielony na różyczki brokuł (3-4 minuty). Mozzarellę pokrój w półplasterki, paprykę pokrój w paseczki. Fasolę odsącz z zalewy. Przygotuj sos z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw go solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszaj. Polej sosem. Włóż sałatkę do lodówki, aby się schłodziła (na około 15 minut).

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty