Ciasto dyniowe


Ciasto z piernikową nutą  z dodatkiem świeżej dyni, ozdobione aksamitnym, delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem dyniowym, to doskonała propozycja na jesienne dni. Użyte składniki sprawiają, że ciasto doskonale smakuje. Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie dyni, wypróbuj moją słodką propozycję. Zachęcam do pieczenia.

Moje ciasto było pieczone w tortownicy o średnicy 28 cm.

Czas przygotowania: 25 minut pracy + 60 minut pieczenia.

Składniki:

CIASTO:       

500 g mąki pszennej,

200 g miodu,

2 filiżanki mocnej kawy (około 300 ml),

1 jajko,

60 g masła,

2 łyżeczki sody oczyszczonej,

3 łyżeczki przyprawy do piernika,

50 g orzechów włoskich,

250 g dyni startej na dużych oczkach tarki.

KREM:

250 g musu z dyni,

250 g serka mascarpone,

2x90 g białej czekolady.

Wykonanie:

Przygotuj kawę. W gorącej kawie rozpuść miód i dodaj przyprawę do piernika. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj jajko, pokrojone drobno masło i wystudzoną kawę z dodatkami. Wszystko zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj startą dynię i pokrojone orzechy. Wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Następnie przełóż ciasto do tortownicy i piecz je w 160℃ przez około 1h. Podczas pieczenia ciasta przygotuj mus z dyni: dynię drobno pokrój i podgrzewaj, aż zmięknie. Zblenduj dynię. Ostudź. Do wystudzonej dyni dodaj serek mascarpone i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Wymieszaj składniki. Wyłóż krem na wystudzone ciasto.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty