Ciasto dyniowe
Moje ciasto było pieczone w tortownicy o średnicy 28 cm.
Czas przygotowania: 25 minut pracy + 60 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
500 g mąki pszennej,
200 g miodu,
2 filiżanki mocnej kawy (około 300 ml),
1 jajko,
60 g masła,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
50 g orzechów włoskich,
250 g dyni startej na dużych oczkach tarki.
KREM:
250 g musu z dyni,
250 g serka mascarpone,
2x90 g białej czekolady.
Wykonanie:
Przygotuj kawę. W gorącej kawie rozpuść miód, masło i dodaj przyprawę do piernika. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj jajko i wystudzoną kawę z dodatkami. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia składników. Do masy dodaj startą dynię i pokrojone orzechy. Wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Następnie przełóż ciasto do tortownicy i piecz je w 165℃ przez około 1 h. Podczas pieczenia ciasta przygotuj mus z dyni: dynię drobno pokrój i podgrzewaj, aż zmięknie. Zblenduj dynię. Ostudź. Do wystudzonej dyni dodaj serek mascarpone i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Wymieszaj składniki. Wyłóż krem na wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz