Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym


Letnia, lekka orzeźwiająca sałatka, łącząca owoce i warzywa. Polana sosem przygotowanym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, musztardy i miodu. Truskawki, ser pleśniowy, roszponka, żółta papryka i pistacje, to doskonałe połączenie tworzące pyszną sałatkę. Korzystajmy z tych smacznych owoców przygotowując z nich przeróżne dania. Połączenie truskawek  z warzywami zaskakuje doskonałym smakiem i oryginalnością. Zachęcam. Wypróbuj. Gorąco polecam.                         

Czas przygotowania: 10 minut.

Z podanej ilości składników otrzymamy porcję sałatki na jedną osobę.

Składniki:

30 g roszponki,

100 g truskawek,

35 g sera pleśniowego - blue,

35 g żółtej papryki,

kilka pistacji,

łyżka octu balsamicznego,

łyżka oliwy z oliwek,

½ łyżeczki musztardy sarepskiej,

½ łyżeczki miodu,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Umyj warzywa. Z truskawek usuń szypułki, pokrój truskawki w plasterki. Dodaj roszponkę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojony w kostkę ser. Przygotuj sos łącząc ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem i posyp pistacjami.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty