Słoneczna pomarańcza
Biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Czas wykonania: 40 minut przygotowywanie biszkoptu, masy pomarańczowej, kremu śmietanowego i składanie ciasta + 25 minut pieczenie biszkoptu + czas na chłodzenie ciasta.
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
80 g cukru,
60 g mąki tortowej,
65 g mąki ziemniaczanej,
szczypta kurkumy,
szczypta soli.
MUS Z POMARAŃCZY:
600-700 ml zblendowanych pomarańczy (pomarańcze należy oczyścić z błonek, tylko miąższ),
4 i ½ łyżeczki żelatyny.
KREM ŚMIETANOWY:
500 g śmietanki 30%,
380 g serka mascarpone,
4 łyżeczki żelatyny,
cukier puder (ilość zależy od tego jakie lubisz ciasta, czy bardziej, czy mniej słodkie).
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Jajka w temperaturze pokojowej z dodatkiem soli ubijaj przez chwilę na niskich obrotach miksera. Następnie zwiększ obroty i ubijaj jajka dodając stopniowo cukier. Jajka ubijaj do momentu, aż zrobią się puszyste i białe. Dodaj obie mąki, kurkumę i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez około 25 minut. Dobrze wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Przygotuj masy do przełożenia. Miąższ pomarańczy zblenduj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki musu pomarańczowego. Następnie połącz zblendowane pomarańcze z żelatyną. Wymieszaj masę. Przygotuj krem śmietanowy: Ubij śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i ubijaj przez chwilę, aż masa będzie sztywna i gęsta. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, dodaj do niej dwie łyżki masy śmietanowej, wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i wymieszaj. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt, połowa masy śmietanowej, połowa musu pomarańczowego, biszkopt, reszta masy śmietanowej, a następnie reszta musu pomarańczowego.
Komentarze
Prześlij komentarz