Słoneczna pomarańcza

Lekkie jak chmurka, przepyszne ciasto, które smakuje nieziemsko. To ciasto łączy w sobie puszysty biszkopt, delikatny krem przygotowany na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone oraz naturalnie słodki mus pomarańczowy. Idealne połączenie, znakomity smak i ładny wygląd. To wszystko ma wpływ na to, że chce się sięgnąć po jeszcze jeden kawałek tego „słonecznego” ciasta.                        

Biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Czas wykonania: 40 minut przygotowywanie biszkoptu, masy pomarańczowej, kremu śmietanowego i składanie ciasta + 25 minut pieczenie biszkoptu + czas na chłodzenie ciasta.

Składniki:

BISZKOPT:

4 jajka,

80 g cukru,

60 g mąki tortowej,

65 g mąki ziemniaczanej,

szczypta kurkumy,

szczypta soli.

MUS Z POMARAŃCZY:

600-700 ml zblendowanych pomarańczy (pomarańcze należy oczyścić z błonek, tylko miąższ),

4 i ½ łyżeczki żelatyny.

KREM ŚMIETANOWY:

500 g śmietanki 30%,

380 g serka mascarpone,

4 łyżeczki żelatyny,

cukier puder (ilość zależy od tego jakie lubisz ciasta, czy bardziej, czy mniej słodkie).

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Jajka  w temperaturze pokojowej z dodatkiem soli ubijaj przez chwilę na niskich obrotach miksera. Następnie zwiększ obroty i ubijaj jajka dodając stopniowo cukier. Jajka ubijaj do momentu, aż zrobią się puszyste i białe. Dodaj obie mąki, kurkumę i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez około 25 minut. Dobrze wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Przygotuj masy do przełożenia. Miąższ pomarańczy zblenduj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki musu pomarańczowego. Następnie połącz zblendowane pomarańcze z żelatyną. Wymieszaj masę. Przygotuj krem śmietanowy: Ubij śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i ubijaj przez chwilę, aż masa będzie sztywna i gęsta. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, dodaj do niej dwie łyżki masy śmietanowej, wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i wymieszaj. Złóż ciasto w następującej kolejności: biszkopt, połowa masy śmietanowej, połowa musu pomarańczowego, biszkopt, reszta masy śmietanowej, a następnie reszta musu pomarańczowego.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty