Pulpety z soczewicą
Przepis na 6 porcji.
Czas wykonania: 50 minut.
Składniki:
PULPETY:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
80 g kaszy bulgur,
180 g soczewicy czerwonej, ¾ szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej użyj do pulpetów resztę wykorzystaj do sosu,
2 jajka średniej wielkości,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, pieprz.
SOS:
4 szklanki bulionu warzywnego.
150 g pora,
25 g masła,
nieco więcej niż 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej,
pestki granatu,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Ugotuj kaszę i soczewicę. Przygotuj pulpety. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą i z ugotowaną soczewicą, dodaj jajka i przyprawy. Starannie wyrób masę. Uformuj pulpety. Por umyj i pokrój. Zeszklij go na maśle. Dodaj bulion. Gdy bulion się zagotuje, wrzuć pulpety i gotuj je przez 25 minut. Następnie wyjmij je. Do bulionu dodaj resztę ugotowanej soczewicy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut. Następnie włóż pulpety do sosu i podgrzej. Podawaj z natką pietruszki, pestkami granatu i kopytkami.



Komentarze
Prześlij komentarz