Pulpety z soczewicą


Smakowite pulpety w nowej, nieco innej odsłonie. W środku oprócz mięsa znajdziemy kaszę bulgur i czerwoną soczewicę. Mięsne kuleczki zatopione są w sosie przygotowanym na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem soczewicy i zeszklonego na maśle pora. To danie, to magia smaku i aromatu. Podane z natką pietruszki i pestkami granatu nabiera niepowtarzalnego charakteru. Słodki, a zarazem nieco cierpki granat doskonale pasuje do tego zestawienia: mięsa, kaszy bulgur i soczewicy. To naprawdę przepyszna, zaskakująca w smaku kompozycja, godna polecenia. Zachęcam do wypróbowania. Warto!                      

Przepis na 6 porcji.

Czas wykonania: 50 minut.

Składniki:

PULPETY:

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

80 g kaszy bulgur,

180 g soczewicy czerwonej, ¾ szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej użyj do pulpetów resztę wykorzystaj do sosu,

2 jajka średniej wielkości,

łyżeczka ziół prowansalskich,

sól, pieprz.

SOS:

 4 szklanki bulionu warzywnego.

150 g pora,

25 g masła,

nieco więcej niż 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej,

pestki granatu,

posiekana natka pietruszki,

sól, pieprz.

Wykonanie:

Ugotuj kaszę i soczewicę. Przygotuj pulpety. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą i z ugotowaną soczewicą, dodaj jajka i przyprawy. Starannie wyrób masę. Uformuj pulpety. Por umyj i pokrój. Zeszklij go na maśle. Dodaj bulion. Gdy bulion się zagotuje, wrzuć pulpety i gotuj je przez 25 minut. Następnie wyjmij je. Do bulionu dodaj resztę ugotowanej soczewicy oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut. Następnie włóż pulpety do sosu i podgrzej. Podawaj z natką pietruszki, pestkami granatu i kopytkami.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty