Kokosek
Przepis na blaszkę 24 cm x 28 cm.
Czas wykonania: 20 minut.
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml,
200 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru,
200 g masła,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
herbatniki,
płatki migdałowe.
Wykonanie:
Mleko kokosowe wlej do garnka, wymieszaj, odlej z niego 1 szklankę. Do odlanego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie rozmieszaj. Resztę mleka zagotuj. Dodaj masło, cukier i podgrzewaj masę na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmij masę z ognia. Następnie dodaj wiórki kokosowe i rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszaj masę. Postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj powstały budyń kokosowy. Rozłóż herbatniki w formie, na nie wyłóż ½ lekko przestudzonej masy. Przykryj ją drugą warstwą herbatników i wyłóż na nie pozostały krem kokosowy. Udekoruj wierzchnią warstwę podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Włóż deser do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz