Kokosek


Niezwykły deser bez pieczenia. Przygotujesz go w kilka minut i nie musisz mieć nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych. Ta delicja przygotowana jest na bazie mleka kokosowego. Do deseru użyłam herbatników, na których rozłożyłam porcje kremu. Wszystko razem tworzy nieziemski, bardzo delikatny i wyborny w smaku specjał. Myślę, że Wam zasmakuje. Polecam.

Przepis na blaszkę 24 cm x 28 cm.

Czas wykonania: 20 minut.

Składniki:

2 puszki mleka kokosowego po 400 ml,

200 g wiórków kokosowych,

2 łyżki cukru,

200 g masła,

4 łyżki mąki ziemniaczanej,

herbatniki,

płatki migdałowe.

Wykonanie:

Mleko kokosowe wlej do garnka, wymieszaj, odlej z niego 1 szklankę. Do odlanego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie rozmieszaj. Resztę mleka zagotuj. Dodaj masło, cukier i podgrzewaj masę na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmij masę z ognia. Następnie dodaj wiórki kokosowe i rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszaj masę. Postaw garnek na ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj powstały budyń kokosowy. Rozłóż herbatniki w formie, na nie wyłóż ½ lekko przestudzonej masy. Przykryj ją drugą warstwą herbatników i wyłóż na nie pozostały krem kokosowy. Udekoruj wierzchnią warstwę podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Włóż deser do lodówki na minimum 3 godziny.

Życzę smacznego 🍽.

 

Komentarze

Popularne posty