Wytrawny tort z kremem z makreli
Wytrawny tort z kremem z wędzonej makreli, to idealna propozycja na przyjęcie, kolację. Doskonały pomysł na ozdobę świątecznego stołu. Ciemne blaty ciasta o głębokim brązowym kolorze zawierają puree z gotowanego buraka i niewielką ilość kakao. Te delikatne blaty ciasta przełożyłam kremowym farszem powstałym na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego, do którego dodałam wędzoną makrelę, aromatyczny koperek i nieco zielonego groszku. Ten tort, to efektowny przysmak, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Przygotowanie tego specjału nie jest trudne, a efekt imponujący. Warto go przygotować i delektować się nim z bliskimi.
Czas przygotowania: 40 minut.
Składniki:
CIASTO:
250 g ugotowanego, obranego buraka,
250 ml maślanki,
280 g mąki pszennej,
3 jajka,
5 g kakao,
2 łyżki octu spirytusowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
sól.
FARSZ:
1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego,
300 g makreli wędzonej,
100 g zielonego groszku z puszki,
2 pęczki koperku,
1 i ½ łyżki jogurtu naturalnego,
pomidorki do dekoracji,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Przygotuj ciasto: zblenduj buraki, dodaj do nich maślankę, ocet, żółtka. Połącz wszystko dokładnie. Przełóż mokre składniki do miski, dodaj mąkę, proszek, sodę, kakao, sól. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Połącz pianę z resztą składników. Wymieszaj. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na blaszce i piecz je w nagrzanym do 160℃ piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu zdejmij papier, wystudź ciasto na kratce. Pokrój je na 4 części. Przygotuj farsz: 700 g twarożku połącz z obraną z ości makrelą, posiekanym pęczkiem koperku, zielonym groszkiem, solą i pieprzem. Przełóż blaty ciasta farszem. Do pozostałego twarożku dodaj jogurt. Wymieszaj. Posól. Posmaruj nim boki i wierzch tortu. Posiekaj koperek i obsyp nim boki tortu. Udekoruj pomidorkami i koperkiem.



Komentarze
Prześlij komentarz