Ptysie z musem pieczarkowym

Ptysie napełnione musem z pieczarek i jajek są doskonałym pomysłem na różne spotkania rodzinne i nie tylko. Smaczne ciasto ptysiowe z delikatnym nadzieniem zadowoli, mam nadzieję, każdego. To efektowna i smaczna przekąska.

Z tych proporcji otrzymamy około 37 sztuk.

Czas przygotowania: 20 minut przygotowań + 35 minut pieczenia.

Składniki:

250 ml mleka,

80 g masła,

180 g mąki pszennej,

4 jajka,

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

sól.

Nadzienie:

250 g pieczarek,

100 g pora,

4 jajka ugotowane na twardo,

olej rzepakowy,

sól,

pieprz.

Wykonanie:                                                                    

Zagotuj mleko z dodatkiem masła i soli. Przesiej do miski mąkę, zdejmij z ognia mleko z masłem i dodaj do niego mąkę. Rozmieszaj wszystko starannie, rozbijając grudki. Następnie podgrzewaj masę ciągle mieszając, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Garnek z masą odstaw do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawaj po jednym jajku i miksuj, żeby składniki się dobrze połączyły. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj przez szprycę cukierniczą ciasto formując ptysie. Piecz je przez 35 minut. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika. Przygotuj nadzienie. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i razem z pokrojonym porem podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, Dodaj ugotowane jajka i całość zblenduj na gładką masę. Przy pomocy szprycy napełniaj musem pieczarkowym wystudzone ptysie.

Życzę smacznego 🍽.


 

Popularne posty