Ptysie z musem pieczarkowym
Z tych proporcji otrzymamy około 17 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut przygotowań + 25 minut pieczenia.
Składniki:
250 ml mleka lub wody,
80 g masła,
180 g mąki pszennej,
4 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sól,
Nadzienie:
250 g pieczarek,
100 g pora,
4 jajka ugotowane na twardo,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Zagotuj mleko z dodatkiem masła i soli. Przesiej do miski mąkę, zdejmij z ognia mleko z masłem i dodaj do niego mąkę. Rozmieszaj wszystko starannie, rozbijając grudki. Następnie podgrzewaj masę ciągle mieszając, aż ciasto będzie lśniące i gładkie (około 3-4 minuty). Garnek z masą odstaw do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawaj po jednym jajku i miksuj, żeby składniki się dobrze połączyły. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 220℃. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj przez szprycę cukierniczą ciasto formując ptysie, zachowując duże odstępy. Piecz je przez 25 minut. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika. Przygotuj nadzienie. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i razem z pokrojonym porem podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, Dodaj ugotowane jajka i całość zblenduj na gładką masę. Przy pomocy szprycy napełniaj musem pieczarkowym wystudzone ptysie.
Życzę smacznego 🍽.


