Ptysie z musem pieczarkowym
Z tych proporcji otrzymamy około 37 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut przygotowań + 35 minut pieczenia.
Składniki:
250 ml mleka,
80 g masła,
180 g mąki pszennej,
4 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.
Nadzienie:
250 g pieczarek,
100 g pora,
4 jajka ugotowane na twardo,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Zagotuj mleko z dodatkiem masła i soli. Przesiej do miski mąkę, zdejmij z ognia mleko z masłem i dodaj do niego mąkę. Rozmieszaj wszystko starannie, rozbijając grudki. Następnie podgrzewaj masę ciągle mieszając, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Garnek z masą odstaw do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawaj po jednym jajku i miksuj, żeby składniki się dobrze połączyły. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj przez szprycę cukierniczą ciasto formując ptysie. Piecz je przez 35 minut. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika. Przygotuj nadzienie. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i razem z pokrojonym porem podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, Dodaj ugotowane jajka i całość zblenduj na gładką masę. Przy pomocy szprycy napełniaj musem pieczarkowym wystudzone ptysie.
Życzę smacznego 🍽.