Kluski z brokułu nadziewane białym serem

Brokuł, biały ser i mięta, to główne składniki smacznych klusek, bardzo orzeźwiających, w sam raz na letnie dni. W środku zielonego, brokułowego ciasta mamy zaskakujące nadzienie z białego sera i świeżej mięty, doprawione tylko solą i pieprzem, co w zupełności wystarczy. Kluski z brokułu podane z masłem i bułką tartą są bardzo atrakcyjną propozycją na obiad. To danie urozmaici wasze menu. Gorąco polecam, gdyż ta wersja klusek bardzo przypadła mi do gustu i będę do niej powracać.

Z tych proporcji otrzymamy: 8 sztuk

Czas wykonania: 30 minut przygotowanie klusek + 10 minut gotowanie.

Składniki:

Około 400 g brokułu,

200 g sera białego półtłustego,

10 listków świeżej mięty (około 2 g),

1 jajko,

1 żółtko,

40 g mąki ziemniaczanej,

340-350 g mąki pszennej + mąka do formowania klusek,

sól, pieprz.

Wykonanie:

Podzielony na części brokuł ugotuj na parze (3-4 minuty). Następnie zblenduj go. Gdy wystygnie, dodaj do niego jajko i obie mąki. Zagnieć ciasto. Przygotuj nadzienie. Biały ser utrzyj z żółtkiem, dodaj posiekane listki mięty oraz sól i pieprz. Z brokułowego ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz je na dłoni i nadziewaj serem (dłonie oprósz mąką, co ułatwi formowanie klusek). Dokładnie zlepiaj pyzy. Wrzuć kluski na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, chwilę pozostaw na ogniu. Ugotowane pyzy polej rozpuszczonym masłem z bułką tartą.

Życzę smacznego 🍽.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty