Kluski z brokułu nadziewane białym serem
Z tych proporcji otrzymamy: 8 sztuk
Czas wykonania: 30 minut
przygotowanie klusek + 10 minut gotowanie.
Składniki:
Około 400 g brokułu,
200 g sera białego półtłustego,
10 listków świeżej mięty (około 2 g),
1 jajko,
1 żółtko,
40 g mąki ziemniaczanej,
340-350 g mąki pszennej + mąka do formowania klusek,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Podzielony na części brokuł ugotuj na parze (3-4 minuty). Następnie zblenduj go. Gdy wystygnie, dodaj do niego jajko i obie mąki. Zagnieć ciasto. Przygotuj nadzienie. Biały ser utrzyj z żółtkiem, dodaj posiekane listki mięty oraz sól i pieprz. Z brokułowego ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz je na dłoni i nadziewaj serem (dłonie oprósz mąką, co ułatwi formowanie klusek). Dokładnie zlepiaj pyzy. Wrzuć kluski na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, chwilę pozostaw na ogniu. Ugotowane pyzy polej rozpuszczonym masłem z bułką tartą.
Bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że kluski smakowały :)
OdpowiedzUsuń