Karkówka w sosie pomidorowo-musztardowym


Miękka, krucha karkówka zatopiona w sosie, którego bazę stanowi przecier przygotowany ze skąpanych w słońcu pomidorów, słodkiej cebuli i musztardy sarepskiej. Z połączenia tych smaków powstało ciekawe danie mięsne, lekko słodkie z nieco ostrzejszą nutą dzięki dodatkowi musztardy doskonale podkreślającej smak karkówki. To niezwykłe, bardzo konkretne, smaczne danie, doskonale komponujące się z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Tak niewiele, a efekt pierwsza klasa.  

Przepis na 4 porcje.

Czas wykonania: 55 minut.

Składniki:

4 plastry karkówki,

150 g cebuli żółtej,

200 g przecieru pomidorowego z kartonu,

15 g musztardy sarepskiej,

sól,

pieprz,

mąka pszenna do obtoczenia karkówki,

olej rzepakowy do smażenia mięsa i cebuli.

Wykonanie:

Plastry karkówki przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące z obydwu stron i usmaż na oleju. Cebulę pokrój w półkrążki i podsmaż w osobnym rondlu na odrobinie oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, musztardę i usmażoną karkówkę. Dopraw pieprzem i solą. Przykryj i pozostaw na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Gdyby przecier za bardzo odparował, dodaj trochę wody.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty