Migdałowe ciastka z masą makową

Ciastka przygotowane z mielonych migdałów i jeszcze kilku składników użytych, żeby można było zrobić te pyszności. Każde z nich składa się z dwóch ciastek przełożonych kremem z maku i białej czekolady. To bardzo smaczna propozycja. Ten specjał ma cudowny smak i niezwykłą kruchość. Myślę, że Wam zasmakują migdałowe ciastka z masą makową.

Z podanych proporcji otrzymałam 30 ciastek.

Czas wykonania: 60 minut przygotowywanie ciastek + 12 minut pieczenie.

Składniki:

CIASTKA:                                                                                

300 g mąki pszennej,

90 g migdałów,

2 duże jajka,

100 g cukru,

2  łyżeczki proszku do pieczenia,

1/8 łyżeczki soli,

120 g masła,

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii.

MASA MAKOWA:

90 g maku niebieskiego,

1 i ½ szklanki mleka,

90 g białej czekolady,

20 g masła.

Wykonanie:

Mak zalej mlekiem i gotuj go na wolnym ogniu około 35 minut (mieszaj mak co jakiś czas, żeby się nie przypalił). Po ugotowaniu maku, kiedy w garnku nie będzie już mleka, zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia używając najdrobniejszego sitka. Zostaw mak i zajmij się przygotowaniem ciasta. Migdały zalej wrzątkiem i poczekaj, aż skórka na migdałach zacznie się marszczyć (potrwa to około10 minut) i będzie łatwo odchodzić, gdy będziesz ją usuwać. Oczyszczone migdały zblenduj z dodatkiem cukru. Przełóż je do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka, ekstrakt z wanilii i pokrojone na małe kawałki masło. Zagnieć ciasto i włóż je na 30 minut do chłodziarki. Po schłodzeniu podziel je na części (będzie Ci łatwiej je wałkować). Podsyp ciasto lekko mąką, żeby nie przywierało do stolnicy oraz posyp je lekko mąką z wierzchu i rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Wycinaj gwiazdki. Następnie podziel wycięte gwiazdki na dwie części i w jednej z nich powycinaj w środku każdej gwiazdki mniejszą (wykorzystaj całe ciasto). Piecz gwiazdki w temperaturze 200℃ przez 10-12 minut. Rozłóż upieczone gwiazdki na kratce i poczekaj, aż wystygną.

Przygotowanie kremu: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej masło. Mieszaj, aż czekolada połączy się z masłem. Dodaj masę do maku i dokładnie wymieszaj.

Składanie ciastek: na ciastku bez wyciętej małej gwiazdki rozłóż porcję masy makowej, delikatnie ją rozsmaruj i przykryj ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Delikatnie dociśnij ciasteczka (masa makowa powinna zlepić ciastka). Przygotowane ciastka możesz ozdobić lukrem, ale nie jest to konieczne. Przechowuj ciastka w chłodziarce (można je również zamrozić).

Życzę smacznego 🍽.


 

Komentarze

Popularne posty