Czerwona malina

Ciasto o smaku malinowym przełożone kremem z wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady, bardzo delikatnym, rozpływającym się w ustach. Smak kremu wzbogacają dodane maliny. To ciasto jest niezwykle lekkie i kojarzące się z latem, idealne. Ma oryginalny smak i jest tak pyszne, że chętnie będziesz do niego wracać. To doskonała propozycja na wyjątkowe chwile i prawdziwa uczta dla zmysłów.

Do upieczenia ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm.

Czas przygotowania: 35 minut pracy + 45 minut pieczenia.

Składniki:

CIASTO:

280 g mąki tortowej,

4 jajka,

¾ szklanki jogurtu naturalnego,

½ szklanki oleju,

65 g cukru,

2 opakowania kisielu malinowego,

2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (opcjonalnie),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

szczypta soli.

KREM:

400 g serka naturalnego do naleśników i deserów,

200 ml śmietanki 30%,

100 g gorzkiej czekolady,

250 - 300 g malin,

POLEWA:

puszka mleka kokosowego,

100 g gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jajek dodaj szczyptę soli i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach za pomocą miksera, żeby napowietrzyć masę jajeczną. Następnie zwiększ obroty i ubijaj dodając stopniowo cukier. Jajka powinny być dobrze ubite, sztywne i białe. Do masy jajecznej dodaj jogurt z wmieszanym barwnikiem, olej i suche składniki: mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i sodę. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 ℃ piekarniku przez 45 minut. Wystudź. Przekrój na dwie części (dla wyrównania możesz ściąć wierzch ciasta).

Przygotowanie kremu: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem. Do serka, który powinien mieć temperaturę pokojową, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietanę. Rozprowadź krem na blacie ciasta, powbijaj w niego maliny, przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta rozprowadź polewę przygotowaną w następujący sposób: z dobrze schłodzonego mleka kokosowego (przynajmniej przez 24 h), wyjmij gęstą cześć, zagotuj, dodaj podzieloną na części czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wstaw polewę do lodówki, żeby nieco stężała. Następnie posmaruj nią ciasto. Udekoruj malinami. Wstaw ciasto do lodówki, żeby dobrze stężało.      

Życzę smacznego 🍽.
 

Komentarze

Popularne posty