Czerwona malina
Do upieczenia ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm.
Czas przygotowania: 35 minut pracy + 45 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
280 g mąki tortowej,
4 jajka,
¾ szklanki jogurtu naturalnego,
½ szklanki oleju,
65 g cukru,
2 opakowania kisielu malinowego,
2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (opcjonalnie),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
KREM:
400 g serka naturalnego do naleśników i deserów,
200 ml śmietanki 30%,
100 g gorzkiej czekolady,
250 - 300 g malin,
POLEWA:
puszka mleka kokosowego,
100 g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jajek dodaj szczyptę soli i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach za pomocą miksera, żeby napowietrzyć masę jajeczną. Następnie zwiększ obroty i ubijaj dodając stopniowo cukier. Jajka powinny być dobrze ubite, sztywne i białe. Do masy jajecznej dodaj jogurt z wmieszanym barwnikiem, olej i suche składniki: mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i sodę. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 ℃ piekarniku przez 45 minut. Wystudź. Przekrój na dwie części (dla wyrównania możesz ściąć wierzch ciasta).
Przygotowanie kremu: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem. Do serka, który powinien mieć temperaturę pokojową, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietanę. Rozprowadź krem na blacie ciasta, powbijaj w niego maliny, przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta rozprowadź polewę przygotowaną w następujący sposób: z dobrze schłodzonego mleka kokosowego (przynajmniej przez 24 h), wyjmij gęstą cześć, zagotuj, dodaj podzieloną na części czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wstaw polewę do lodówki, żeby nieco stężała. Następnie posmaruj nią ciasto. Udekoruj malinami. Wstaw ciasto do lodówki, żeby dobrze stężało.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz