Cukinia z piekarnika


Delikatną cukinię możemy jadać pod różnymi postaciami, np. możemy upiec ją w piekarniku. Młoda, łagodna w smaku cukinia, pokrojona w kawałki, panierowana w płatkach kukurydzianych staje się bardziej wyrazista dzięki dodatkowi sera dojrzewającego oraz pasty przygotowanej z tuńczyka i puszystego, kanapkowego serka. Ta potrawa ma charakter i smakuje doskonale. Włączmy ten produkt do swojego jadłospisu, gdyż możemy z niego wyczarować przeróżne rarytasy. Gorąco polecam to zestawienie smaków.                           

Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki:

Około 600 g cukinii,

½ pęczka szczypiorku,

2 jajka,

150 g serka puszystego, klasycznego, kanapkowego,

100 g sera dojrzewającego, u mnie grana padano,

puszka tuńczyka w sosie własnym,

płatki kukurydziane,

sól,

pieprz,

papryka słodka.

Wykonanie:                                                      

Cukinię umyj, odetnij końce, usuń gniazda nasienne. Pokrój ją na podłużne kawałki. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Następnie maczaj cukinię w jajku i obtaczaj w mieszance płatków kukurydzianych i startego na drobnej tarce jarzynowej sera (Na talerz wsypuj tylko tyle płatków, żeby zużyć je do panierowania jednego kawałka cukinii. Panierkę możesz docisnąć palcami, będzie się lepiej trzymała). Tak przygotowaną cukinię wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika i zapiekaj przez około 25 minut. W tym czasie przygotuj pastę z tuńczyka. Tuńczyka dobrze odsącz i zblenduj z serkiem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojony drobno szczypiorek. Upieczoną cukinię podawaj z pastą.

Życzę smacznego 🍽.

 

Komentarze

Popularne posty