Rolada szpinakowa ze śledziem i żurawiną
Czas wykonania: 30 minut przygotowanie składników rolady + 15 minut pieczenie biszkoptu szpinakowego (dodatkowo doliczyć należy czas potrzebny na moczenie śledzi i żurawiny).
Składniki:
BISZKOPT SZPINAKOWY:
450 g szpinaku mrożonego,
4 jajka,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka masła,
pieprz,
sól.
NADZIENIE:
400 g wymoczonych płatów śledziowych,
90 g suszonej żurawiny,
mały pęczek szczypiorku,
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka,
2 serki śmietankowe typu Almette,
pieprz.
Wykonanie:
Szpinak zostaw, żeby się rozmroził. Odsącz wodę, która powstanie. Dodaj na patelnię masło i szpinak. Podsmażaj. Przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Pozostaw szpinak do wystudzenia. Następnie dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz białka ze szpinakiem. Wyłóż papierem blachę z piekarnika i rozłóż na niej biszkopt. Piecz biszkopt w 190℃ przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę, zdejmij papier i zroluj. Pozostaw do wystudzenia. Przygotuj nadzienie. Płaty śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w niewielką kostkę. Żurawinę zalej wrzątkiem i pozostaw żeby zmiękła. Serek wymieszaj z chrzanem, posiekanym szczypiorkiem, dodaj śledzie i odsączoną żurawinę (żurawinę możesz dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym), dopraw pieprzem. Rozwiń biszkopt posmaruj go serkiem z dodatkami, zroluj, zawiń w folię spożywczą i włóż roladę do lodówki, żeby dobrze się schłodziła.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz