Rolada szpinakowa ze śledziem i żurawiną


Rolada szpinakowa ze śledziem, to pyszny sposób na podanie tej właśnie ryby z dodatkiem słodkiej żurawiny, odrobiny chrzanu, niewielkiej ilości szczypiorku i scalającego wszystkie składniki serka kremowego. Wszystko zamknięte w rulon tworzy bardzo smaczną, lekką i wspaniałą przystawkę ze śledzia na zimno. Gorąco polecam na święta i nie tylko.

Czas wykonania: 30 minut przygotowanie składników rolady + 15 minut pieczenie biszkoptu szpinakowego (dodatkowo doliczyć należy czas potrzebny na moczenie śledzi i żurawiny).

Składniki:

BISZKOPT SZPINAKOWY:

450 g szpinaku mrożonego,

4 jajka,

1 czubata łyżka mąki pszennej,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka masła,

pieprz,

sól.

NADZIENIE:

400 g wymoczonych płatów śledziowych,

90 g suszonej żurawiny,

mały pęczek szczypiorku,

1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka,

2 serki śmietankowe typu Almette,

pieprz.

Wykonanie:

Szpinak zostaw, żeby się rozmroził. Odsącz wodę, która powstanie. Dodaj na patelnię masło i szpinak. Podsmażaj. Przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól. Pozostaw szpinak do wystudzenia. Następnie dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz białka ze szpinakiem. Wyłóż papierem blachę z piekarnika i rozłóż na niej biszkopt. Piecz biszkopt w 190℃ przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę, zdejmij papier i zroluj. Pozostaw do wystudzenia. Przygotuj nadzienie. Płaty śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w niewielką kostkę. Żurawinę zalej wrzątkiem i pozostaw żeby zmiękła. Serek wymieszaj z chrzanem, posiekanym szczypiorkiem, dodaj śledzie i odsączoną żurawinę (żurawinę możesz dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym), dopraw pieprzem. Rozwiń biszkopt posmaruj go serkiem z dodatkami, zroluj, zawiń w folię spożywczą i włóż roladę do lodówki, żeby dobrze się schłodziła.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty