Ciastka z jabłkami
Z podanych proporcji otrzymałam 10 ciastek.
Czas wykonania: 15 minut przygotowanie ciastek + 20 minut pieczenie (do czasu wykonania należy doliczyć czas potrzebny na schłodzenie ciasta).
Składniki:
150 g mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
75 g serka homogenizowanego waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 średniej wielkości jabłka,
cynamon,
sok z cytryny.
Wykonanie:
Mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj
proszek do pieczenia, serek, sól i żółtko. Zagnieć ciasto i włóż je do schłodzenia
na minimum 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne za
pomocą drylownicy do jabłek. Pokrój je na plastry grubości około 5 mm. Skrop
sokiem z cytryny. Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę, dosyć cienko rozwałkuj
(ale tak, żeby ciasto się nie rwało) i wycinaj kwadraty większe od plastrów
jabłek. Sklejaj ciastka w kopertę. Posmaruj je białkiem i posyp cynamonem.
Wstaw ciastka do nagrzanego do 190℃ piekarnika i piecz je przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz