Ciastka z jabłkami

 

Ciastka o wyjątkowym smaku, doskonałe do jesiennej kawy. Zwyczajne jabłko otulone bajecznym ciastem, posypane cynamonem, który doskonale czuje się w towarzystwie tego owocu, tworzy smakowitą, przepyszną, domową słodkość. Słodycz ciastek płynie z dojrzałych owoców i dodatku serka homogenizowanego. Tylko tyle, jeżeli chodzi o dodatek słodkich składników. Szybkie w przygotowaniu. Wypróbujcie i delektujcie się tymi pysznościami. Polecam.

Z podanych proporcji otrzymałam 10 ciastek.

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie ciastek + 20 minut pieczenie (do czasu wykonania należy doliczyć czas potrzebny na schłodzenie ciasta).

Składniki:                                                                                 

150 g mąki pszennej,

100 g masła,

1 jajko,

75 g serka homogenizowanego waniliowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

3 średniej wielkości jabłka,

cynamon,

sok z cytryny.

Wykonanie:

Mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj proszek do pieczenia, serek, sól i żółtko. Zagnieć ciasto i włóż je do schłodzenia na minimum 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek. Pokrój je na plastry grubości około 5 mm. Skrop sokiem z cytryny. Schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę, dosyć cienko rozwałkuj (ale tak, żeby ciasto się nie rwało) i wycinaj kwadraty większe od plastrów jabłek. Sklejaj ciastka w kopertę. Posmaruj je białkiem i posyp cynamonem. Wstaw ciastka do nagrzanego do 190℃ piekarnika i piecz je przez 20 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty