Ryba w imbirowej panierce
Przepis na 3 porcje.
Czas wykonania: 20 minut + 30 minut (czas przeznaczony na marynowanie ryby).
Składniki:
300 g filetów z morszczuka,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
5 łyżeczek mąki pszennej,
sok z cytryny,
sól.
Sos: ½ szklanki bulionu warzywnego,
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
2,5 łyżeczki sosu sojowego,
ząbek czosnku,
25 ml białego wytrawnego wina,
łyżka mąki pszennej,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
cukier.
Wykonanie:
Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą. Po upływie 30 minut obtocz rybę w panierce przygotowanej z mąki i imbiru. Następnie usmaż filety rybne na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Przygotuj sos: wino, mąkę, imbir, bulion warzywny, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek umieść w garnku i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie było grudek. Podgrzewaj sos na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt oraz odrobinę cukru do smaku. Usmażoną rybę polej przygotowanym sosem.
Życzę smacznego 🍽.