Ryba w imbirowej panierce

Poniżej wyjątkowy przepis na nieco egzotyczną rybę, doskonale pasującą do ryżu. Dodatek korzennego imbiru, dość ostrego powoduje, że ta potrawa ma bardzo ciekawy smak. Do tego wykonanie jej nie jest trudne i pracochłonne. Myślę, że to danie będzie ciekawym urozmaiceniem jadłospisu. To propozycja na smaczny i szybki obiad.

Przepis na 3 porcje.

Czas wykonania: 20 minut + 30 minut (czas przeznaczony na marynowanie ryby).

Składniki:

300 g filetów z morszczuka,

4 łyżki oleju rzepakowego,

1,5 łyżeczki mielonego imbiru,

5 łyżeczek mąki pszennej,

sok z cytryny,

sól.

Sos: ½ szklanki bulionu warzywnego,

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,

2,5 łyżeczki sosu sojowego,

ząbek czosnku,

25 ml białego wytrawnego wina,

łyżka mąki pszennej,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

cukier.

Wykonanie:

Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą. Po upływie 30 minut obtocz rybę w panierce przygotowanej z mąki i imbiru. Następnie usmaż filety rybne na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Przygotuj sos: wino, mąkę, imbir, bulion warzywny, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek umieść w garnku i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie było grudek. Podgrzewaj sos na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje zdejmij z ognia. Po chwili dodaj jogurt oraz odrobinę cukru do smaku. Usmażoną rybę polej przygotowanym sosem.

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty