Grochówka z pomidorami i wędzonym boczkiem
Z podanych składników otrzymamy około 1,5-1,75 litra zupy.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
200 g grochu łuskanego, łupanego - połówki,
warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera-korzeń, kawałek pora),
puszka pomidorów,
100 g wędzonego boczku,
2 ząbki czosnku,
1-1,25 litra wody,
sól,
pieprz,
1 i ½ łyżeczki majeranku,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego.
Wykonanie:
Groch zalej wrzątkiem i pozostaw na godzinę. Odsącz, dodaj do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj obrane, umyte warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości składników. Por usuń z zupy. Wyjmij warzywa korzeniowe i zblenduj. Dodaj je do grochu. Zblenduj pomidory z puszki i dodaj do zupy. Dopraw wszystko solą, pieprzem, majerankiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę pogotuj. Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i dodaj do grochówki.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz