Wegańska babka z mango
Przepis na 2 foremki o średnicy 15 cm.
Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.
Składniki:
400 g dojrzałego pokrojonego w kostkę mango,
120 g kremu z orzeszków ziemnych,
70 g cukru,
1 łyżka octu jabłkowego, naturalnego,
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
szczypta soli,
175 g mąki pszennej,
80 g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do oprószenia babki.
Wykonanie:
Mango, cukier, krem z orzeszków,
ocet, sól, ekstrakt z wanilii zblenduj. W osobnej misce wymieszaj obie mąki,
sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiej do mokrych składników i dokładnie
wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremek (ja użyłam silikonowych, jeżeli
używasz blaszanych posmaruj je olejem). Wstaw ciasto do nagrzanego do 175℃
piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i obsyp
ją cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz