Wegańska babka z mango


Wilgotna babka z wyczuwalnym smakiem orzechów ziemnych, ładnym kolorem od dojrzałego mango, to wegańska propozycja nie tylko na Wielkanoc. Pyszne, bardzo proste i szybkie ciasto ze słoneczną nutą. Puree z mango i masło orzechowe doskonale zagęszczają i wiążą ciasto, nadają mu wilgotności. Z mango płynie również naturalna słodycz, dzięki czemu możemy ograniczyć ilość cukru. To babka o wyjątkowym smaku. Nie za słodka. Po prostu pyszna.

Przepis na 2 foremki o średnicy 15 cm.

Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 45 minut pieczenia.

Składniki:

400 g dojrzałego pokrojonego w kostkę mango,

120 g kremu z orzeszków ziemnych,

70 g cukru,

1 łyżka octu jabłkowego, naturalnego,

1 łyżka ekstraktu z wanilii,

szczypta soli,

175 g mąki pszennej,

80 g mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

cukier puder do oprószenia babki.

Wykonanie:

Mango, cukier, krem z orzeszków, ocet, sól, ekstrakt z wanilii zblenduj. W osobnej misce wymieszaj obie mąki, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiej do mokrych składników i dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do foremek (ja użyłam silikonowych, jeżeli używasz blaszanych posmaruj je olejem). Wstaw ciasto do nagrzanego do 175℃ piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i obsyp ją cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty