Wytrawne sakiewki
Przepis na 6 porcji.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
140 g serka mascarpone,
40 g mąki pszennej,
4 jajka,
100 g świeżego szpinaku,
200 g białego sera półtłustego,
50 g szynki konserwowej,
2 łyżki oleju rzepakowego,
¼ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka masła,
sól, pieprz, czosnek granulowany,
szczypiorek do związania sakiewek.
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka, mąkę, serek mascarpone, olej, kurkumę oraz sól i pieprz zmiksuj na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nalewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z dwóch stron do zarumienienia. Przygotuj farsz: ser biały pokrusz, dodaj pokrojoną szynkę i podsmażony na maśle szpinak (szpinak smaż na maśle tylko do czasu, aż zmięknie). Farsz dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Uformuj sakiewki i zwiąż je szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz