Wytrawne sakiewki


Przepyszne, kremowe, delikatne naleśniki przygotowane w nieco inny sposób niż tradycyjne. Z dużą ilością jajek, serkiem mascarpone, przyprawione solą, pieprzem i kurkumą. W środku każdej sakiewki odnajdziemy biały ser, szynkę konserwową i szpinak, doprawione czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem. To wyjątkowe i smakowite danie. Podane w ciekawej formie. Sakiewki cieszą oko i podniebienie. Warto je przygotować i delektować się nimi z bliskimi.                          

Przepis na 6 porcji.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

140 g serka mascarpone,

40 g mąki pszennej,

4 jajka,

100 g świeżego szpinaku,

200 g białego sera półtłustego,

50 g szynki konserwowej,

2 łyżki oleju rzepakowego,

¼ łyżeczki kurkumy,

1 łyżeczka masła,

sól, pieprz, czosnek granulowany,

szczypiorek do związania sakiewek.

Wykonanie:                                     

Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka, mąkę, serek mascarpone, olej, kurkumę oraz sól i pieprz zmiksuj na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nalewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z dwóch stron do zarumienienia. Przygotuj farsz: ser biały pokrusz, dodaj pokrojoną szynkę i podsmażony na maśle szpinak (szpinak smaż na maśle tylko do czasu, aż zmięknie). Farsz dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Uformuj sakiewki i zwiąż je szczypiorkiem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty