Wytrawne sakiewki
Przepis na 6 porcji.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
140 g serka mascarpone,
40 g mąki pszennej,
4 jajka,
100 g świeżego szpinaku,
250 g białego sera półtłustego,
100 g szynki konserwowej,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
¼ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka masła,
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
sól, pieprz,
szczypiorek do związania sakiewek.
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka, mąkę, serek mascarpone, olej, kurkumę oraz sól i pieprz zmiksuj na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nalewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z dwóch stron do zarumienienia. Przygotuj farsz: do sera białego dodaj jogurt i rozetrzyj ser za pomocą łyżki. Dodaj pokrojoną szynkę i podsmażony na maśle szpinak (szpinak smaż na maśle tylko do czasu, aż zmięknie). Farsz dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i niedźwiedzim. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu. Uformuj sakiewki i zwiąż je szczypiorkiem.



Komentarze
Prześlij komentarz