Bułki pszenne z brokułami
Z tych proporcji otrzymamy 10 bułek.
Czas wykonania: 30 minut przygotowań + 25 minut pieczenia+ czas na wyrastanie ciasta.
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 650+mąka do posypania i podsypania ciasta podczas wałkowania,
30 g świeżych drożdży,
około 250 ml mleka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka cukru,
270 g różyczek brokułu,
80 g żółtego sera,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
sól,
pieprz..
Dodatkowo żółtko do posmarowania bułek i czarnuszka do ich posypania.
Wykonanie:
Różyczki brokułu ugotuj na parze przez 3-4 minuty. Następnie zblenduj je i dodaj starty na dużych oczkach tarki żółty ser, czosnek, sól i pieprz. Lekko podgrzej mleko i dodaj do niego łyżeczkę soli. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki i taką ilość mleka, aby po rozmieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw zaczyn przykryty ściereczką w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu dodaj resztę mąki i resztę letniego mleka. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem na niskich obrotach. Następnie dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto przy wyższych obrotach, aż będzie elastyczne, lśniące i będzie odstawać od ścianek misy. Nakryj naczynie ściereczką i pozostaw w cieple do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp je delikatnie mąką i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 3-4 mm. Na połowie rozsmaruj nadzienie z brokułu, przykryj pozostałym ciastem. Lekko dociśnij. Pokrój otrzymany placek na paski około 3 cm. Skręć je według własnej osi, a następnie zapleć w bułeczki. Uformowane bułki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną posmaruj je żółtkiem i posyp czarnuszką. Wstaw bułki do rozgrzanego do 200℃ piekarnika i piecz je 25 minut.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz