Bób smażony z cebulą i boczkiem
Bób sam smakuje doskonale, a jeżeli dodasz do niego nieco boczku wędzonego i cebuli, to Twoje kubki smakowe zostaną uwiedzione przez to doskonałe połączenie. Kremowy, lekko słodki bób w połączeniu z pozostałymi składnikami, doprawiony odrobiną soli, pieprzu i tymianku tworzy danie idealne. Tak niewiele potrzeba, żeby stworzyć coś pysznego. Proponuję przetestować ten przepis.
Przepis na 2 porcje.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
500 g bobu,
cebula,
3-4 plastry wędzonego, surowego boczku,
sól,
pieprz,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
olej rzepakowy.
Wykonanie:
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, obierz ze skórki. Cebulę i boczek drobno pokrój, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Boczek smaż, aż będzie rumiany. Odsącz podsmażone składniki z tłuszczu, dodaj bób. Smaż przez chwilę. Dopraw podanymi przyprawami.
Życzę smacznego 🍽.



Komentarze
Prześlij komentarz