Bób smażony z cebulą i boczkiem

Bób sam smakuje doskonale, a jeżeli dodasz do niego nieco boczku wędzonego i cebuli, to Twoje kubki smakowe zostaną uwiedzione przez to doskonałe połączenie. Kremowy, lekko słodki bób w połączeniu z pozostałymi składnikami, doprawiony odrobiną soli, pieprzu i tymianku tworzy danie idealne. Tak niewiele potrzeba, żeby stworzyć coś pysznego. Proponuję przetestować ten przepis.

Przepis na 2 porcje.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

500 g bobu,

cebula,

3-4 plastry wędzonego, surowego boczku,

sól,

pieprz,

½ łyżeczki suszonego tymianku,

olej rzepakowy.

Wykonanie:

Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, obierz ze skórki. Cebulę i boczek drobno pokrój, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Boczek smaż, aż będzie rumiany. Odsącz podsmażone składniki z tłuszczu, dodaj bób. Smaż przez chwilę. Dopraw podanymi przyprawami.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty