Rozgrzewający rosół z mięsnymi pierożkami
Przepis na 9-10 porcji.
Czas przygotowania: 2h 20 minut.
Składniki:
SKŁADNIKI NA ROSÓŁ:
3 litry wody,
udziec z indyka,
opalona nad palnikiem żółta cebula,
4 ziarenka ziela angielskiego,
4 listki laurowe,
40 ziarenek czarnego pieprzu,
25 g startego kłącza imbiru,
kawałek selera korzeniowego,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2 łodygi selera naciowego,
2 gałązki naci z selera,
kawałek pora,
pół pęczka natki pietruszki,
szczypta kurkumy,
sól.
SKŁADNIKI NA PIEROŻKI:
140 g mięsa z rosołu,
po 30 g marchewki i pietruszki z rosołu (łącznie 60 g warzyw),
1 i ½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki ciepłej wody,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Umyte dokładnie
mięso włóż do dużego garnka i zalej wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny. Dodaj
ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, listki laurowe i podpaloną
cebulę. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Następnie dodaj warzywa, sól i
gotuj jeszcze około 30 minut. Kilka chwil przed końcem gotowania dodaj starty
imbir. Przecedź rosół i dodaj do niego szczyptę kurkumy. Przygotuj pierożki:
zagnieć elastyczne ciasto z mąki i wody. Zmiel mięso i warzywa w maszynce.
Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto. Nakładaj po porcji nadzienia i
formuj małe pierożki (ja użyłam pierożnicy do zrobienia pierożków). Zagotuj
wodę na pierożki, posól ją. Wrzucaj do wrzątku pierożki i gotuj je przez 5
minut. Podaj je z przygotowanym rosołem.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz