Rozgrzewający rosół z mięsnymi pierożkami


Rosół wspaniale nas rozgrzewa, a ten ma wyjątkową moc. Jego smak jest również zadziwiający, a to zasługa dodanego imbiru i kurkumy. Podany z pierożkami nadziewanymi mięsem stanowi bardzo wykwintne i smaczne danie. Może pokusicie się i przygotujecie go w tej wersji. Polecam gorąco.                        

Przepis na 9-10 porcji.

Czas przygotowania: 2h 20 minut.

Składniki:

SKŁADNIKI NA ROSÓŁ:

3 litry wody,

udziec z indyka,

opalona nad palnikiem żółta cebula,

4 ziarenka ziela angielskiego,

4 listki laurowe,

40 ziarenek czarnego pieprzu,

25 g startego kłącza imbiru,

kawałek selera korzeniowego,

2 marchewki,

2 pietruszki,

2 łodygi selera naciowego,

2 gałązki naci z selera,

kawałek pora,

pół pęczka natki pietruszki,

szczypta kurkumy,

sól.

SKŁADNIKI NA PIEROŻKI:

140 g mięsa z rosołu,

po 30 g marchewki i pietruszki z rosołu (łącznie 60 g warzyw),

1 i ½ szklanki mąki pszennej,

½ szklanki ciepłej wody,

sól, pieprz.

Wykonanie:                                                 

Umyte dokładnie mięso włóż do dużego garnka i zalej wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, listki laurowe i podpaloną cebulę. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Następnie dodaj warzywa, sól i gotuj jeszcze około 30 minut. Kilka chwil przed końcem gotowania dodaj starty imbir. Przecedź rosół i dodaj do niego szczyptę kurkumy. Przygotuj pierożki: zagnieć elastyczne ciasto z mąki i wody. Zmiel mięso i warzywa w maszynce. Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto. Nakładaj po porcji nadzienia i formuj małe pierożki (ja użyłam pierożnicy do zrobienia pierożków). Zagotuj wodę na pierożki, posól ją. Wrzucaj do wrzątku pierożki i gotuj je przez 5 minut. Podaj je z przygotowanym rosołem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty