Bułeczki z czarnuszką

Domowe bułeczki z aromatyczną czarnuszką, chrupiące doskonałe na śniadanie, idealne również jako przekąska. Wyborne w smaku. Można je jeść z dodatkami, jak również same. Gdy spróbujesz tych domowych bułeczek z twarogiem, czarnuszką, ziarnami słonecznika, to chętnie będziesz do nich powracać. Polecam.        

Z tych proporcji otrzymamy 12 bułeczek.

Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 20 minut pieczenia.

Składniki:

130 g zmielonego twarogu półtłustego,

250 g mąki pszennej,

5 łyżek oleju rzepakowego,

5 łyżek mleka,

1 jajko,

½ łyżeczki soli,

15 g proszku do pieczenia,

50 g pestek słonecznika,

1 łyżeczka nasion czarnuszki,

1 żółtko.

Wykonanie:                                                                    

Wyrób twaróg z olejem, mlekiem, jajkiem i solą. Dodaj mąkę, czarnuszkę, proszek do pieczenia i słonecznik. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel go na 12 części. Z każdej części uformuj bułeczkę, natnij ją na krzyż i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bułki w 180℃ przez 20 minut.

 Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty