Bułeczki z czarnuszką
Z tych proporcji otrzymamy 12 bułeczek.
Czas wykonania: 10 minut przygotowań + 20 minut pieczenia.
Składniki:
130 g zmielonego twarogu półtłustego,
250 g mąki pszennej,
5 łyżek oleju rzepakowego,
5 łyżek mleka,
1 jajko,
½ łyżeczki soli,
15 g proszku do pieczenia,
50 g pestek słonecznika,
1 łyżeczka nasion czarnuszki,
1 żółtko.
Wykonanie:
Wyrób twaróg z olejem, mlekiem, jajkiem i solą. Dodaj mąkę, czarnuszkę, proszek do pieczenia i słonecznik. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel go na 12 części. Z każdej części uformuj bułeczkę, natnij ją na krzyż i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz bułki w 180℃ przez 20 minut.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz