Śledzie z warzywami
Czas wykonania: 15 minut (czas nie
obejmuje moczenia śledzi i studzenia warzyw).
Składniki:
500 g płatów śledziowych solonych,
250 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka, seler, por),
200 g pieczarek,
½ szklanki jogurtu greckiego,
2 łyżki majonezu,
olej rzepakowy,
sok wyciśnięty z połowy limonki,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniaj wodę i sprawdzaj czy są odpowiednio słone. Umyte, pokrojone pieczarki i warzywa podsmaż na oleju. Przypraw je pieprzem i solą. Pozostaw, aby wystygły. Przygotuj sos z jogurtu i majonezu. Dopraw go sokiem z limonki, pieprzem i solą. Płaty śledziowe pokrój na kawałki. Na warstwie warzyw ułóż pokrojone płaty śledziowe, polej je sosem, przykryj pozostałymi warzywami i ponownie polej sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz