Śledzie z warzywami


Śledzie, lekko słone, w towarzystwie podsmażonych na oleju rzepakowym pokrojonych w słupki, słodkich i tych z ostrzejszą nutą warzyw, z delikatnymi pieczarkami, to doskonały przysmak na chłodniejsze dni. Dodatkiem do nich jest sos jogurtowo-majonezowy, który doskonale pasuje do tej kombinacji rybno-warzywnej. Tak przygotowane śledziki są pyszne, delikatne w smaku. To prawdziwy rarytas dla miłośników ryb.

Czas wykonania: 15 minut (czas nie obejmuje moczenia śledzi i studzenia warzyw).

Składniki:

500 g płatów śledziowych solonych,

250 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka, seler, por),

200 g pieczarek,

½ szklanki jogurtu greckiego,

2 łyżki majonezu,

olej rzepakowy,

sok wyciśnięty z połowy limonki,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Płaty śledziowe wymocz w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniaj wodę i sprawdzaj czy są odpowiednio słone. Umyte, pokrojone pieczarki i warzywa podsmaż na oleju. Przypraw je pieprzem i solą. Pozostaw, aby wystygły. Przygotuj sos z jogurtu i majonezu. Dopraw go sokiem z limonki, pieprzem i solą. Płaty śledziowe pokrój na kawałki. Na warstwie warzyw ułóż pokrojone płaty śledziowe, polej je sosem, przykryj pozostałymi warzywami i ponownie polej sosem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty