Ciasto śliwkowe na maślance
Moje ciasto było pieczone w foremce: 23 cm x 28 cm.
Czas wykonania: 15 minut przygotowanie i składanie ciasta + 50 minut pieczenie ciasta.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki cukru,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
1 szklanka maślanki,
śliwki węgierki, około 800-1000 g.
Kruszonka: 90 g mąki, 60 g masła, 60 g cukru.
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 180℃. W czasie nagrzewania piekarnika umyj śliwki, przepołów je i usuń pestkę. Składniki ciasta umieść w misce, wymieszaj je drewnianą łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż śliwki (przecięciem do góry). Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 50 minut.
czy można użyć jogurtu naturalnego ? albo kefiru
OdpowiedzUsuńUważam, że można. Proszę tylko krótko mieszać składniki , ułożyć owoce, posypać kruszonką i od razu wstawić do piekarnika :)
OdpowiedzUsuń