Ciasto śliwkowe na maślance

Śliwki węgierki królują we wrześniu. Proponuję więc na deser ciasto na maślance ze śliwkami. Bardzo proste w wykonaniu. Posypane kruszonką, pod którą znajdują się pyszne owoce. To ciasto bardzo często gości w moim domu. Robię je nie tylko ze śliwkami, wystarczy puścić wodze fantazji. Zachęcam do pieczenia.

Moje ciasto było pieczone w foremce: 23 cm x 28 cm.

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie i składanie ciasta + 50 minut pieczenie ciasta.

Składniki:     

2 ½ szklanki mąki pszennej,

1/3 szklanki cukru,

2 jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

1 szklanka maślanki,

śliwki węgierki, około 800-1000 g.

Kruszonka: 90 g mąki, 60 g masła, 60 g cukru.

Wykonanie:

Włącz piekarnik na 180℃. W czasie nagrzewania piekarnika umyj śliwki, przepołów je i usuń pestkę. Składniki ciasta umieść w misce, wymieszaj je drewnianą łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż śliwki (przecięciem do góry). Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 50 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

  1. czy można użyć jogurtu naturalnego ? albo kefiru

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam, że można. Proszę tylko krótko mieszać składniki , ułożyć owoce, posypać kruszonką i od razu wstawić do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty