Pierogi z botwiną


Pierogi pełne botwinkowo-serowego farszu, to idealna propozycja na obiad w ciepłe dni, kiedy mamy już dostępną botwinę. Lekkie i delikatne, pachnące wiosną, do tego sycące. Podane z podprażonym sezamem i sosem przygotowanym z rozpuszczonego masła, do którego dodano sok z cytryny, świeży rozmaryn, co czyni je, można by rzec, nieziemskimi. Połączenie to sprawiło, że danie zyskało niepowtarzalny smak. Niby zwyczajne pierogi, a jednak jest coś w nich bardzo wyjątkowego. Zapewniam, że nikt się im nie oprze. Polecam.

Z tych proporcji otrzymałam 33 pierogi.

Czas: 40 minut prace przygotowawcze +5 minut gotowania.

Składniki:

FARSZ:

pęczek botwiny (bez buraków),

200 g białego sera półtłustego,

żółtko,

2 ząbki czosnku,

gałka muszkatołowa,

sól,

pieprz.

CIASTO:

350 g mąki pszennej,

niepełna szklanka ciepłej wody,

szczypta soli.

SOS:

30 g masła,

2 gałązki rozmarynu,

mała cytryna,

2 łyżeczki sezamu (wcześniej uprażony).

Wykonanie:

Z mąki, ciepłej wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw przykryte ciepłą miseczką, żeby odpoczęło. Botwinę opłucz, odetnij liście, a łodygi wrzuć do wrzątku i gotuj 6 minut. Zdejmij garnek z gazu i na minutę wrzuć liście. Ugotowaną botwinę przelej zimną wodą, odciśnij i posiekaj. Ser rozrób z żółtkiem, ucierając go łyżką. Do sera dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną botwinę. Wszystko wymieszaj. Rozwałkuj ciasto. Podsyp je mąką (nie za dużo, gdyż później możesz mieć problem ze zlepianiem pierogów), żeby nie przyklejało się do stolnicy i wałka. Wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde nakładaj farsz. Dokładnie zlepiaj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę i do posolonego wrzątku wrzucaj pierogi. Gotuj je około 5 minut od wypłynięcia. Rozpuść masło, dodaj listki rozmarynu i sok z cytryny. Ugotowane pierogi polej przygotowanym sosem i posyp sezamem.                                                                      

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty