Pierogi z botwiną
Z tych proporcji otrzymałam 33 pierogi.
Czas: 40 minut prace przygotowawcze +5 minut gotowania.
Składniki:
FARSZ:
pęczek botwiny (bez buraków),
200 g białego sera półtłustego,
żółtko,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.
CIASTO:
350 g mąki pszennej,
niepełna szklanka ciepłej wody,
szczypta soli.
SOS:
30 g masła,
2 gałązki rozmarynu,
mała cytryna,
2 łyżeczki sezamu (wcześniej uprażony).
Wykonanie:
Z mąki, ciepłej wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw przykryte ciepłą miseczką, żeby odpoczęło. Botwinę opłucz, odetnij liście, a łodygi wrzuć do wrzątku i gotuj 6 minut. Zdejmij garnek z gazu i na minutę wrzuć liście. Ugotowaną botwinę przelej zimną wodą, odciśnij i posiekaj. Ser rozrób z żółtkiem, ucierając go łyżką. Do sera dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną botwinę. Wszystko wymieszaj. Rozwałkuj ciasto. Podsyp je mąką (nie za dużo, gdyż później możesz mieć problem ze zlepianiem pierogów), żeby nie przyklejało się do stolnicy i wałka. Wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde nakładaj farsz. Dokładnie zlepiaj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę i do posolonego wrzątku wrzucaj pierogi. Gotuj je około 5 minut od wypłynięcia. Rozpuść masło, dodaj listki rozmarynu i sok z cytryny. Ugotowane pierogi polej przygotowanym sosem i posyp sezamem.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz