Kolorowa sałatka

Niezwykle barwna, słodkawa sałatka z szynką, kolorowymi warzywami i słonecznymi brzoskwiniami. Składniki sałatki zachęcają do jej skosztowania. Otula je sos przygotowany z brzoskwiń, cebuli, soku z cytryny i oleju z awokado. Przyprawiony imbirem nadającym nieco korzennego aromatu, anyżem z pikantno-słodkawym smakiem doskonale łączącym się z warzywami oraz wyrazistą, podkręcającą charakter dania, aromatyczną czubrycą zieloną. Każdy ze składników sałatki ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak, z którego powstaje jeden wyjątkowy, co zachęca do spróbowania tego specjału.                          

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

100 g roszponki,

200 g dowolnej szynki w kawałku,

200 g buraków,

1 żółta papryka,

½ puszki zielonego groszku,

puszka brzoskwiń,

kilka gałązek koperku,

40 g orzechów nerkowca.

Sos: 2 połówki brzoskwiń z puszki, ¼ szklanki syropu z brzoskwiń, ½ cebuli, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju z awokado, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, 1/3 łyżeczki nasion anyżu, 1/3 łyżeczki czubrycy zielonej, sól, pieprz.

Wykonanie:  

Ugotuj buraki. Szynkę pokrój w kostkę, buraki w słupki, paprykę w paski, orzechy posiekaj. Odsącz z zalewy groszek. Wyjmij 5 połówek brzoskwiń z puszki i pokrój je na mniejsze cząstki. Włóż wymienione składniki do miski, dopraw pieprzem i solą. Przygotuj sos: zblenduj 2 połówki brzoskwiń z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj sok z cytryny, olej z awokado, syrop z brzoskwiń, imbir, zmielony w młynku anyż z czubrycą zieloną, sól i pieprz. Do warzyw w misce dodaj sos. Na półmisku rozłóż roszponkę, na nią wyłóż warzywa, udekoruj gałązkami koperku.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty