Bułeczki drożdżowe z borówkami
Przepis na 8 bułek.
Składniki:
280 g mąki pszennej,
17 g świeżych drożdży,
150 ml letniego mleka do ciasta i 125 ml mleka do ugotowania budyniu,
20 g cukru,
25 g masła,
2 żółtka,
½ budyniu śmietankowego bez cukru na 500 ml mleka,
50 g białego sera półtłustego,
skórka otarta z cytryny, ½ szklanki borówek, żółtko do posmarowania bułek, 2 łyżeczki cukru pudru.
Kruszonka: 25 g masła, 25 g cukru, 40 g mąki pszennej, szczypta kurkumy.
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn: w misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki mąki i taką ilość mleka, aby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Rozczyn dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj budyń. Wystudź go, dodaj ser, wszystko zmiksuj. Do masy serowo-budyniowej dodaj skórkę otartą z cytryny i cukier puder. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj pozostałą przesianą mąkę, żółtka, resztę cukru oraz resztę letniego mleka. Wszystko zarób bardzo starannie, wyrabiaj ciasto wybijając je tak, aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Rozpuść masło, ostudź i letnie dodaj do ciasta. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na placek o grubości około 2 centymetrów. Z ciasta wykrawaj kółka, na każdym zrób małą szklaneczką zagłębienie, w które nałóż masę serowo-budyniową. Powbijaj w nią borówki. Posmaruj bułeczki żółtkiem, posyp kruszonką (kruszonkę przygotuj przez połączenie składników). Zostaw bułeczki w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Piekarnik rozgrzej do 200℃. Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 20 minut.
Życzę smacznego 🍽.