Brzoskwiniowy puch
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Czas przygotowania: 25 minut (czas nie obejmuje etapów chłodzenia ciasta i chłodzenia rozpuszczonych galaretek).
Składniki:
125 g masła,
150 g biszkoptów,
500 g brzoskwiń z puszki,
150 g jogurtu greckiego,
200 g śmietanki 30%,
17 g żelatyny,
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 opakowania dowolnej, bezbarwnej galaretki,
2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym,
Dodatkowo: brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę do ułożenia na wierzchu ciasta.
Wykonanie:
Biszkopty rozdrobnij za pomocą blendera lub włóż je do woreczka i rozdrobnij wałkując. Do rozdrobnionych biszkoptów dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep masą biszkoptową. Dobrze dociśnij masę za pomocą np. szklanki lub łyżki. Odsączone brzoskwinie zblenduj. Dodaj do nich jogurt grecki. Dobrze wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (użyj minimalnej ilości wody). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy brzoskwiniowej. Wymieszaj. Żelatynę połącz z resztą masy brzoskwiniowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodaj do masy brzoskwiniowej. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę na biszkoptowy spód i włóż do lodówki do stężenia. Następnie rozpuść przezroczyste galaretki w 200 ml gorącej wody, a galaretki o smaku brzoskwiniowym w 600 ml gorącej wody. Za pomocą miksera ubij schłodzone przez minimum 24 godziny mleko skondensowane. Do ubitego mleka dodaj wystudzoną przezroczystą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłóż na brzoskwinie i włóż do lodówki do schłodzenia. Na cieście ułóż pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką o smaku brzoskwiniowym. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki, żeby dobrze stężało.
Komentarze
Prześlij komentarz