Filety z kurczaka z brzoskwiniami i żółtym serem

Niezwykle soczyste kotlety z kurczaka, bardzo delikatne, z dodatkiem brzoskwiń i sera. Słodycz płynąca z owoców i do tego rozpływający się ser. Doskonały smak. Jeżeli lubisz mięso z dodatkiem owoców wypróbuj to połączenie. Doskonałe na niedzielny obiad.

Z tych proporcji otrzymamy 5-6 kotletów.

Czas przygotowania: 20 minut + czas na marynowanie mięsa: 60 minut .

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka,

100 g żółtego sera, np. Gouda,

1 jajko,

brzoskwinie z puszki,

bułka tarta i mąka pszenna do panierowania,

olej rzepakowy, łyżka masła.

Marynata: 4 łyżki sosu sojowego + 4 łyżki wody.

Wykonanie:

Podzieloną, lekko rozbitą pierś z kurczaka, umieść w marynacie. Włóż mięso do lodówki na minimum  1 h. Następnie wyjmij mięso z marynaty, obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Usmaż kotlety. Usmażone kotlety posyp żółtym serem, ułóż brzoskwinie i posyp ponownie serem. Zapiekaj w 170℃ przez 10 min. 

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty