Filety z kurczaka z brzoskwiniami i żółtym serem
Z tych proporcji otrzymamy 5-6 kotletów.
Czas przygotowania: 20 minut + czas na marynowanie mięsa: 60 minut .
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
100 g żółtego sera, np. Gouda,
1 jajko,
brzoskwinie z puszki,
bułka tarta i mąka pszenna do panierowania,
olej rzepakowy, łyżka masła.
Marynata: 4 łyżki sosu sojowego + 4 łyżki wody.
Wykonanie:
Podzieloną, lekko rozbitą pierś z kurczaka, umieść w marynacie. Włóż mięso do lodówki na minimum 1 h. Następnie wyjmij mięso z marynaty, obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Usmaż kotlety. Usmażone kotlety posyp żółtym serem, ułóż brzoskwinie i posyp ponownie serem. Zapiekaj w 170℃ przez 10 min.
Życzę smacznego 🍽.