Promyczek

Promienie słońca, ciepłe dni, w ogrodach i na bazarach przepiękny rabarbar o wyjątkowych walorach smakowych. Ta roślina jest idealna do różnego rodzaju ciast, taka „ciastowa roślina”. Jej dojrzałe w słońcu czerwone łodygi podduszone z miodem, połączone z gęstym jogurtem i bitą śmietaną tworzą lekką, puszystą, piankową warstwę. Leciutka różowa pianka ułożona na kakaowym biszkopcie, a na wierzchu rabarbarowa galaretka tworzą bardzo delikatne ciasto, doskonałe na letnie dni. Jak wszystkie prezentowane przeze mnie ciasta, to również nie jest przesłodzone. Zachęcam do wykorzystania tej rośliny o charakterystycznym kwaskowatym i cierpko-słodkim smaku. Cieszmy się nią póki jest dostępna.

Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 28 cm.

Czas wykonania: 40 minut + czas potrzebny, aby masy rabarbarowe stężały.

Składniki:

4 jajka,

60 g mąki tortowej,

70 g mąki ziemniaczanej,

80 g cukru,

3 łyżeczki kakao,

1300 g pociętego rabarbaru (ja kupiłam około 1700 g rabarbaru, po odrzuceniu końcówek otrzymałam 1300 g),

2 łyżki miodu,

400 g jogurtu greckiego,

330 ml śmietanki 30%,

3 i ½ łyżki cukru pudru (jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta, daj taką ilość cukru, jaką Ty preferujesz),

30 g żelatyny,

1 opakowanie galaretki (ja dałam o smaku pomarańczowym).

Wykonanie:

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przesiane obie mąki i kakao. Wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz biszkopt w 180℃ przez około 15 minut. W niskim garnku z pokrywką umieść pocięty rabarbar i miód. Podgrzewaj rabarbar pod przykryciem do momentu, aż zmięknie. Rabarbar zblenduj. Pozostaw go do wystudzenia. Odważ 700 g wystudzonego rabarbaru, dodaj do niego jogurt grecki i cukier puder. Następnie rozpuść żelatynę w 50 ml gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy jogurtowo-rabarbarowej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj tak przygotowaną żelatynę do reszty masy jogurtowo-rabarbarowej. Starannie wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą rabarbarowo-jogurtową. Wyłóż przygotowaną masę na wystudzony biszkopt. Włóż ciasto do lodówki, żeby stężało. Do pozostałego, zblendowanego rabarbaru dodaj galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody. Wylej masę na schłodzone ciasto i ponownie włóż je do lodówki, do stężenia.

Życzę smacznego 🍽.



Komentarze

Popularne posty