Promyczek
Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 28 cm.
Czas wykonania: 40 minut + czas potrzebny, aby masy rabarbarowe stężały.
Składniki:
4 jajka,
60 g mąki tortowej,
70 g mąki ziemniaczanej,
80 g cukru,
3 łyżeczki kakao,
1300 g pociętego rabarbaru (ja kupiłam około 1700 g rabarbaru, po odrzuceniu końcówek otrzymałam 1300 g),
2 łyżki miodu,
400 g jogurtu greckiego,
330 ml śmietanki 30%,
3 i ½ łyżki cukru pudru (jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta, daj taką ilość cukru, jaką Ty preferujesz),
30 g żelatyny,
1 opakowanie galaretki (ja dałam o smaku pomarańczowym).
Wykonanie:
Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Ubij je z cukrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przesiane obie mąki i kakao. Wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz biszkopt w 180℃ przez około 15 minut. W niskim garnku z pokrywką umieść pocięty rabarbar i miód. Podgrzewaj rabarbar pod przykryciem do momentu, aż zmięknie. Rabarbar zblenduj. Pozostaw go do wystudzenia. Odważ 700 g wystudzonego rabarbaru, dodaj do niego jogurt grecki i cukier puder. Następnie rozpuść żelatynę w 50 ml gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy jogurtowo-rabarbarowej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj tak przygotowaną żelatynę do reszty masy jogurtowo-rabarbarowej. Starannie wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z masą rabarbarowo-jogurtową. Wyłóż przygotowaną masę na wystudzony biszkopt. Włóż ciasto do lodówki, żeby stężało. Do pozostałego, zblendowanego rabarbaru dodaj galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody. Wylej masę na schłodzone ciasto i ponownie włóż je do lodówki, do stężenia.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz