Pierś z kurczaka w truskawkach
Przepis na 4 porcje.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
500 g mięsa z piersi z kurczaka,
300 g truskawek,
½ szklanki białego wina półwytrawnego,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
¼ łyżeczki płatków chili,
sól, pieprz, odrobina cukru, olej rzepakowy, szklanka wody.
Wykonanie:
Mięso z piersi kurczaka pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i na silnym ogniu szybko obsmaż z dwóch stron plastry mięsa. Następnie zmniejsz płomień i dosmaż mięso przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i pieprzem. Zdejmij mięso z patelni, owiń je folią aluminiową, żeby nie wystygło, zlej tłuszcz, a na patelnię dodaj wino. Zagotuj wino. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w szklance wody, dodaj do wina. Mieszając zagotuj. Do powstałego sosu dodaj pokrojone truskawki. Dopraw sos pieprzem, solą, cukrem, papryką i chili. Pozostaw na ogniu przez około minutę. Mięso ułóż na talerzu, polej sosem, podawaj z ryżem.
Życzę smacznego 🍽.



Komentarze
Prześlij komentarz