Pierś z kurczaka w truskawkach


Mięciutkie mięso z kurczaka otulone sosem truskawkowym, to godne polecenia danie obiadowe. Postanowiłam połączyć truskawki z delikatnym mięsem. Żeby dodać pazura temu daniu użyłam pikantnej papryki w proszku i  płatków chili. Dzięki temu potrawa zyskała wyrazisty smak, zaskakujący i ostry. Dzięki temu połączeniu otrzymujemy naprawdę ciekawą potrawę.  

Przepis na 4 porcje.

Czas przygotowania: 30 minut.        

Składniki:

500 g mięsa z piersi z kurczaka,

300 g truskawek,

½ szklanki białego wina półwytrawnego,

płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,

¼ łyżeczki płatków chili,

sól, pieprz, odrobina cukru, olej rzepakowy, szklanka wody.

Wykonanie:

Mięso z piersi kurczaka pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej  i na silnym ogniu szybko obsmaż z dwóch stron plastry mięsa. Następnie zmniejsz płomień i dosmaż mięso przez około 7 minut. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i pieprzem. Zdejmij mięso z patelni, owiń je folią aluminiową, żeby nie wystygło, zlej tłuszcz, a na patelnię dodaj wino. Zagotuj wino. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w szklance wody, dodaj do wina. Mieszając zagotuj. Do powstałego sosu dodaj pokrojone truskawki. Dopraw sos pieprzem, solą, cukrem, papryką i chili. Pozostaw na ogniu przez około minutę. Mięso ułóż na talerzu, polej sosem, podawaj z ryżem.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty