Kotlety z grochu żółtego łuskanego


Czy chcielibyście odmiany i zamiast mięsnego kotleta przygotujecie nieco innego, takiego roślinnego? Możliwości mamy wiele. Zamiast mięsa użyjmy grochu żółtego łuskanego przepołowionego i orzechów włoskich, ciekawie podkręcających smak kotletów. Do tego odpowiednie dodatki i przyprawy. Swojski groch z zieloną papryką i charakterną czerwoną cebulą, doprawione kminem rzymskim, odrobiną chili oraz solą i pieprzem, obtoczone w bułce tartej z dodatkiem kurkumy są super propozycją na danie obiadowe. Przygotuj je, a przekonasz się, jakie są pyszne.

Z tych proporcji otrzymamy 10 kotletów.

Czas wykonania: około 45 minut gotowanie grochu + 20 minut przygotowanie i usmażenie kotletów.

Składniki:

200g grochu żółtego łuskanego (połówki),

50 g orzechów włoskich,

1 czerwona cebula średniej wielkości,

pół czerwonej papryki,

1 jajko,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki papryki słodkiej,

szczypta chili,

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona),

5 łyżek bułki tartej,

sól,

pieprz.

Do panierowania: 4 łyżki bułki tartej i ½ łyżeczki kurkumy.

Olej rzepakowy do smażenia kotletów.

Wykonanie:

Wypłucz groch i ugotuj. Możesz to zrobić dzień wcześniej (grochu w formie połówek nie trzeba wcześniej namaczać). Groch i orzechy zblenduj. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, chili i zmielony kmin rzymski. Wyrób masę na kotlety. Uformuj je. Następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z kurkumą i smaż z obydwu stron na złoty kolor.      

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty