Kotlety z grochu żółtego łuskanego
Z tych proporcji otrzymamy 10 kotletów.
Czas wykonania: około 45 minut gotowanie grochu + 20 minut przygotowanie i usmażenie kotletów.
Składniki:
200g grochu żółtego łuskanego (połówki),
50 g orzechów włoskich,
1 czerwona cebula średniej wielkości,
pół czerwonej papryki,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki papryki słodkiej,
szczypta chili,
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona),
5 łyżek bułki tartej,
sól,
pieprz.
Do panierowania: 4 łyżki bułki tartej i ½ łyżeczki kurkumy.
Olej rzepakowy do smażenia kotletów.
Wykonanie:
Wypłucz groch i ugotuj. Możesz to zrobić dzień wcześniej (grochu w formie połówek nie trzeba wcześniej namaczać). Groch i orzechy zblenduj. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, chili i zmielony kmin rzymski. Wyrób masę na kotlety. Uformuj je. Następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z kurkumą i smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz