Chałwowiec


Kakaowe, puszyste ciasto przełożone bardzo smacznym kremem budyniowym, którego słodycz płynie wyłącznie z dodanej chałwy waniliowej. Wierzch ciasta lekko posmarowany masą krówkową posypaną orzeszkami ziemnymi, to idealne dopełnienie chałwowego smaku. To ciasto jest tak miłe dla naszego podniebienia, że z pewnością trudno poprzestać na jednym kawałku. Czyż można się oprzeć takim pysznościom?

Przepis na foremkę 24cm x 28cm.

Czas wykonania: 45 minut przygotowanie biszkoptu i kremu oraz składanie ciasta + 35 minut pieczenie biszkoptu.

Składniki:

CIASTO:

8 łyżek mąki pszennej,

8 jajek,

opakowanie cukru waniliowego na 1 kg mąki + cukier (w sumie 5 łyżek),

łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżka kakao.

MASA KREMOWA:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru na 0,5 L mleka,

700 ml mleka,

200 g masła,

200 g chałwy waniliowej (jeżeli lubisz słodsze ciasta, to możesz użyć np.300 g chałwy).

DEKORACJA:

masa krówkowa,

posiekane orzechy ziemne.

Wykonanie: 

Ubij białka, dodaj cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żółtka. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piecz je w 180℃ przez 35 minut. Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty. Z 700 ml mleka odlej ¾ szklanki i rozpuść w nim proszek budyniowy. Następnie dodaj rozpuszczony proszek budyniowy do reszty gotującego się mleka. Ugotuj budyń. Wystudź go. W tym czasie zmiksuj masło z pokruszoną chałwą. Do masy dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, ucieraj. Przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta. Wierzch posmaruj masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami.

Życzę smacznego 🍽.

 

 

Komentarze

Popularne posty