Chałwowiec
Przepis na foremkę 24cm x 28cm.
Czas wykonania: 45 minut przygotowanie biszkoptu i kremu oraz składanie ciasta + 35 minut pieczenie biszkoptu.
Składniki:
CIASTO:
8 łyżek mąki pszennej,
8 jajek,
opakowanie cukru waniliowego na 1 kg mąki + cukier (w sumie 5 łyżek),
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
MASA KREMOWA:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru na 0,5 L mleka,
700 ml mleka,
200 g masła,
200 g chałwy waniliowej (jeżeli lubisz słodsze ciasta, to możesz użyć np.300 g chałwy).
DEKORACJA:
masa krówkowa,
posiekane orzechy ziemne.
Wykonanie:
Ubij białka, dodaj cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żółtka. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piecz je w 180℃ przez 35 minut. Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty. Z 700 ml mleka odlej ¾ szklanki i rozpuść w nim proszek budyniowy. Następnie dodaj rozpuszczony proszek budyniowy do reszty gotującego się mleka. Ugotuj budyń. Wystudź go. W tym czasie zmiksuj masło z pokruszoną chałwą. Do masy dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, ucieraj. Przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta. Wierzch posmaruj masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz