Zapiekanka z cukinii


Łagodna w smaku cukinia króluje latem na straganach. Przygotowujemy ją na różne sposoby. Ja proponuję prostą zapiekankę, bardzo smaczną, która z pewnością Ci się uda i będzie ucztą dla podniebienia. W szybkim tempie wyczarujesz pyszną potrawę, doskonałą na kolację. Zerknij na przepis, warto. Polecam.                        

Z tych proporcji otrzymałam zapiekankę do naczynia o wymiarach 19cm x27 cm.

Czas wykonania: 45 minut.

Składniki:                                                                   

500 g startej na dużych oczkach tarki cukinii,

40 g kaszy manny,

4 jajka,

ząbek czosnku,

100 g sera dojrzewającego, u mnie grana padano,

pieprz, sól, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, ½ łyżeczki kurkumy.

Wykonanie:

Cukinię posól i zostaw, żeby puściła sok. Odciśnij. Dodaj kaszę mannę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w 180℃ przez 30 minut. Pod koniec zapiekania posyp wierzch potrawy startym serem. 

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty