Śmietanowiec z truskawkami

Bardzo efektowne, jedno z lepszych ciast z galaretką. Biszkopt przykryty bitą śmietaną z dodatkiem galaretki cytrynowej. W środku zatopione truskawki i kostki pomarańczowej galaretki. Niezwykle puszyste i lekkie ciasto z pysznym musem truskawkowym. To ciasto ma wyjątkowy smak. Rozpływa się w ustach.  

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Czas wykonania: 35 minut przygotowywanie biszkoptu, masy śmietanowej i musu truskawkowego + 25 minut pieczenie biszkoptu (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).

Składniki:

BISZKOPT:

2 jajka,

¼ szklanki mąki pszennej,

¼  szklanki mąki ziemniaczanej,

¼  szklanki cukru,

¾  łyżeczki proszku do pieczenia,

sól, szczypta kurkumy.

MASA:

1 szklanka śmietanki 30%,

1opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml),

1opakowanie galaretki pomarańczowej (na 500 ml),

300 g truskawek.

MUS TRUSKAWKOWY:

700 g truskawek,

4 czubate łyżeczki żelatyny,

6 łyżek stołowych gorącej wody.

Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kurkumę, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 20-25  minut.

Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Po stężeniu pokrój ją w kostkę. Następnie rozpuść galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzątku. Zostaw ją, aby wystygła. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem. Dodaj do niej wystudzoną galaretkę cytrynową. Wymieszaj masę. Na ochłodzonym biszkopcie ułóż truskawki i kostki galaretki pomarańczowej, zalej wszystko tężejącą masą śmietanową. Włóż tak przygotowane ciasto do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie przygotuj mus. Zblenduj truskawki. Następnie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Do żelatyny dodaj 3 łyżki zblendowanych truskawek. Wymieszaj masę. Połącz ją z resztą truskawek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę truskawkową na ciasto i włóż je do ponownego schłodzenia.

Życzę smacznego 🍽.

Popularne posty