Śmietanowiec z truskawkami
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Czas wykonania: 35 minut przygotowywanie biszkoptu, masy śmietanowej i musu truskawkowego + 25 minut pieczenie biszkoptu (podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia).
Składniki:
BISZKOPT:
2 jajka,
¼ szklanki mąki pszennej,
¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
¼ szklanki cukru,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
sól, szczypta kurkumy.
MASA:
1 szklanka śmietanki 30%,
1opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml),
1opakowanie galaretki pomarańczowej (na 500 ml),
300 g truskawek.
MUS TRUSKAWKOWY:
700 g truskawek,
4 czubate łyżeczki żelatyny,
6 łyżek stołowych gorącej wody.
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Dodaj żółtka. Wymieszaj. Następnie dodaj przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kurkumę, delikatnie wszystko wymieszaj. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180℃ piekarnika i piecz go przez 20-25 minut.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Po stężeniu pokrój ją w kostkę. Następnie rozpuść galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzątku. Zostaw ją, aby wystygła. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem. Dodaj do niej wystudzoną galaretkę cytrynową. Wymieszaj masę. Na ochłodzonym biszkopcie ułóż truskawki i kostki galaretki pomarańczowej, zalej wszystko tężejącą masą śmietanową. Włóż tak przygotowane ciasto do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie przygotuj mus. Zblenduj truskawki. Następnie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Do żelatyny dodaj 3 łyżki zblendowanych truskawek. Wymieszaj masę. Połącz ją z resztą truskawek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę truskawkową na ciasto i włóż je do ponownego schłodzenia.