Prażona ciecierzyca


Jeżeli lubisz przekąski typu chipsy, paluszki, to proponuję zamiast nich prażoną w piekarniku ciecierzycę, doskonałą „na przegryzkę” podczas oglądania telewizji. Ziarna ciecierzycy posypane przyprawami, lekko zwilżone olejem i sosem sojowym doskonale smakują. To zdrowa, odżywcza, prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Uprażone ziarna mają lekko chrupiącą skórkę i miękki środek. W sam raz do pochrupania.

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki:                                                    

240 g ciecierzycy z puszki lub słoika,                                   

2  płaskie łyżeczki czosnku granulowanego,

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,

1 płaska łyżeczka papryki ostrej,

1 łyżka oleju rzepakowego,

1 łyżeczka sosu sojowego,

odrobina soli.

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 220℃. W czasie nagrzewania piekarnika odsącz z zalewy ciecierzycę. Wypłucz ją. Osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż ciecierzycę do miski. Dodaj przyprawy, olej i sos sojowy. Wymieszaj ziarenka z dodatkami tak, żeby były pokryte przyprawami. Wstaw ciecierzycę do piekarnika i praż 25 minut. Co jakiś czas mieszaj ciecierzycę, żeby ziarenka się równo przypiekły.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty