Prażona ciecierzyca
Czas przygotowania: 25 minut.
Składniki:
240 g ciecierzycy z puszki lub słoika,
2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
1 płaska łyżeczka papryki ostrej,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 łyżeczka sosu sojowego,
odrobina soli.
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 220℃. W czasie nagrzewania piekarnika odsącz z zalewy ciecierzycę. Wypłucz ją. Osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż ciecierzycę do miski. Dodaj przyprawy, olej i sos sojowy. Wymieszaj ziarenka z dodatkami tak, żeby były pokryte przyprawami. Wstaw ciecierzycę do piekarnika i praż 25 minut. Co jakiś czas mieszaj ciecierzycę, żeby ziarenka się równo przypiekły.
Komentarze
Prześlij komentarz