Pasta z buraka
Pasta z buraka, to doskonały dodatek do kanapek. Przy każdej okazji
starajmy się przemycać jak najwięcej warzyw do naszej diety. Pasta łączy w
sobie: buraka, sezam, odrobinę oliwy z oliwek, sok z cytryny, kmin rzymski,
anyż oraz pieprz i sól. Zdrowo, kolorowo i tak ma być. Pasta ma ciekawy smak, czujemy
w niej słodycz buraka i aromat sezamu. Zachęcam do wypróbowania. Polecam.
Czas wykonania: 10 minut
Składniki:
Około 200 g ugotowanych buraków,
50 g ziaren sezamu,
1/3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego,
1/3 łyżeczki nasion anyżu,
łyżka soku z cytryny,
łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Buraki zetrzyj na tarce, na której zwykle trze się ziemniaki na placki. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, uważaj żeby ich nie przypalić. Uprażony sezam, kmin rzymski i anyż rozdrobnij w blenderze. Połącz buraki z sezamem. Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz