Pasta z buraka


Pasta z buraka, to doskonały dodatek do kanapek. Przy każdej okazji starajmy się przemycać jak najwięcej warzyw do naszej diety. Pasta łączy w sobie: buraka, sezam, odrobinę oliwy z oliwek, sok z cytryny, kmin rzymski, anyż oraz pieprz i sól. Zdrowo, kolorowo i tak ma być. Pasta ma ciekawy smak, czujemy w niej słodycz buraka i aromat sezamu. Zachęcam do wypróbowania. Polecam.

Czas wykonania: 10 minut

Składniki:

Około 200 g ugotowanych buraków,

50 g ziaren sezamu,

1/3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego,

1/3 łyżeczki nasion anyżu,

łyżka soku z cytryny,

łyżka oliwy z oliwek,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Buraki zetrzyj na tarce, na której zwykle trze się ziemniaki na placki. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, uważaj żeby ich nie przypalić. Uprażony sezam, kmin rzymski i anyż rozdrobnij w blenderze. Połącz buraki z sezamem. Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty