Sernik z ciastem kakaowym
Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm.
Czas przygotowania: 30 minut pracy + 55 minut pieczenia.
Składniki:
CIASTO:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
4 łyżeczki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ szklanki cukru,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 jajko,
kostka masła: 200g.
MASA SEROWA:
1 kg sera półtłustego,
350 g ugotowanych ziemniaków,
kostka masła: 200g,
8 jajek,
140 g cukru.
Wykonanie:
Przygotowania zacznij od ciasta kruchego. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia, cukier, jogurt, jajko i pokrojone zimne masło. Wszystko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Przygotowane ciasto podziel na dwie części: 2/3 włóż do lodówki na minimum 30 minut, 1/3 do zamrażarki. W tym czasie przygotuj masę serową. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg i ziemniaki zmiel 3 razy w maszynce. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku, ucieraj. Twaróg, ziemniaki i utarte masło dokładnie połącz. Ja używam miksera. Ciasto wyjmij z lodówki, wylep nim spód i boki tortownicy. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszaj delikatnie pianę z białek Wyłóż masę na ciasto kakaowe. Na wierzch zetrzyj 1/3 ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto piecz w 170℃ przez około 60 minut.