Sernik z ciastem kakaowym

Sernik to ciasto, które chętnie pieczemy na różne okazje. Można powiedzieć, że ma wielu miłośników. Sernik z prezentowanego przepisu jest lekki i wilgotny. To przepis, który bardzo lubię i często wykorzystuję. Kakaowe, kruche ciasto z idealną masą serową, smakuje naprawdę znakomicie.                        

Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm.

Czas przygotowania: 30 minut pracy + 55 minut pieczenia.

Składniki:

CIASTO:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej,

4 łyżeczki kakao,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

½ szklanki cukru,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

1 jajko,

kostka masła: 200g.

MASA SEROWA:

1 kg sera półtłustego,

350 g ugotowanych ziemniaków,

kostka masła: 200g,

8 jajek,

140 g cukru.

Wykonanie:

Przygotowania zacznij od ciasta kruchego. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia, cukier, jogurt, jajko i pokrojone zimne masło. Wszystko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Przygotowane ciasto podziel na dwie części: 2/3 włóż do lodówki na minimum 30 minut, 1/3 do zamrażarki. W tym czasie przygotuj masę serową. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg i ziemniaki zmiel 3 razy w maszynce. Masło  w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku, ucieraj. Twaróg, ziemniaki i utarte masło dokładnie połącz. Ja używam miksera. Ciasto wyjmij z lodówki, wylep nim spód i boki tortownicy. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszaj delikatnie pianę z białek Wyłóż masę na ciasto kakaowe. Na wierzch zetrzyj 1/3 ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto piecz w 170℃ przez około 60 minut.

Życzę smacznego 🍽.


Popularne posty