Muffiny marchewkowe
Z podanych składników otrzymałam 9 muffin.
Czas wykonania: 15 minut przygotowań + 25 minut pieczenia.
Składniki:
200 g marchewki,
¼ szklanki oleju rzepakowego,
2 jajka,
50 g mąki kukurydzianej,
50 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
80 g rodzynków,
szczypta soli.
Krem: puszka mleka kokosowego, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubij na puszystą masę z odrobiną soli i cukrem. Dodaj startą marchewkę i pozostałe składniki. Wymieszaj masę. Przełóż ciasto do foremek na muffinki do 3/4 wysokości i włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piecz przez 25 minut (z włączonym termoobiegiem). Przygotuj krem. Mleko kokosowe włóż do lodówki na 24 godziny. Następnie zlej płyn, a gęstą masę ubij mikserem (Nie zajmie Wam to zbyt wiele czasu. Mleko jest ubite, gdy pojawią się na nim "smugi"). Dodaj cukier, sok z cytryny i wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę, do której wcześniej należy dodać łyżkę ubitego mleka i wymieszać. Połącz składniki kremu. Włóż go do chłodziarki, żeby stężał. Udekoruj nim ostudzone muffinki.
Życzę smacznego 🍽.
Pyszne muffinki. Wyprobowalam przepis i polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Cieszę się, że smakowały i zapraszam do testowania innych moich przepisów :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń