Zupa szpinakowa z łososiem
Z podanych składników otrzymamy około 2 litrów zupy.
Czas przygotowania: 35 minut.
Składniki:
DO PRZYGOTOWANIA BULIONU:
1,5 litra wody,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
kawałek selera,
kawałek pora,
kilka gałązek natki pietruszki,
3 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
sól,
pieprz.
SKŁADNIKI ZUPY:
przygotowany bulion,
360 g cukinii,
20 g masła,
180-200 g świeżego szpinaku,
około 500 g ziemniaków,
około 250 g świeżego łososia,
¼ łyżeczki mielonego imbiru,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sok z cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Z podanych składników ugotuj bulion. Wyjmij z niego warzywa i przyprawy. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotuj je w bulionie. W tym czasie na maśle podsmaż liście szpinaku (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę cukinię. Zblenduj szpinak i cukinię, a następnie dodaj zblendowane składniki do bulionu i ziemniaków. Zupę dopraw. Zagotuj. Do jogurtu dodaj trochę gorącej zupy, żeby go zahartować. Zahartowany jogurt dodaj do zupy. Wymieszaj. Z łososia zdejmij skórę i pokrój go w kostkę. Rybę dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Następnie ugotuj ją na parze. Czas gotowania łososia, to około 15 minut. Rozlej zupę do miseczek i dodaj łososia.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz