Zupa szpinakowa z łososiem


Wyjątkowa zupa, którą zachwycisz bliskich. Lekka, wyśmienita, doskonała na obiad.      W składzie: świeży szpinak, cukinia, łosoś ugotowany na parze i przyprawy użyte w idealnych ilościach. Te składniki powodują, że smak zupy jest niezwykły. Dodatek ziemniaków sprawia, że spożywając ją nasycisz się. Polecam tę smakowitą zupę, którą z pewnością polubisz i będziesz do niej powracać.                        

Z podanych składników otrzymamy około 2 litrów zupy.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki:

DO PRZYGOTOWANIA BULIONU:

1,5 litra wody,

2 marchewki,

korzeń pietruszki,

kawałek selera,

kawałek pora,

kilka gałązek natki pietruszki,

3 listki laurowe,

3 ziarenka ziela angielskiego,

sól,

pieprz.

SKŁADNIKI ZUPY:

przygotowany bulion,

360 g cukinii,

20 g masła,

180-200 g świeżego szpinaku,

około 500 g ziemniaków,

około 250 g świeżego łososia,

¼ łyżeczki mielonego imbiru,

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

sok z cytryny,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

sól, pieprz.

Wykonanie:                                                 

Z podanych składników ugotuj bulion. Wyjmij z niego warzywa i przyprawy. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Ugotuj je w bulionie. W tym czasie na maśle podsmaż liście szpinaku (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę cukinię. Zblenduj szpinak i cukinię, a następnie dodaj zblendowane składniki do bulionu i ziemniaków. Zupę dopraw. Zagotuj. Do jogurtu dodaj trochę gorącej zupy, żeby go zahartować. Zahartowany jogurt dodaj do zupy. Wymieszaj. Z łososia zdejmij skórę i pokrój go w kostkę. Rybę dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Następnie ugotuj ją na parze. Czas gotowania łososia, to około 15 minut. Rozlej zupę do miseczek i dodaj łososia.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty