Babeczki ziemniaczane z sałatką z makreli
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 9 babeczek
Składniki:
500 g obranych ziemniaków,
20 g masła,
1 jajko,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
1 średniej wielkości wędzona makrela,
mała czerwona cebula,
2 średnie ogórki kiszone,
40 g startego na dużych oczkach tarki żółtego sera
1 łyżeczka majonezu,
sól,
pieprz.
Do dekoracji: natka pietruszki, plasterki ogórka kiszonego, plasterki rzodkiewki.
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, utrzyj ziemniaki z masłem. Gdy ziemniaki wystygną dodaj jajko, mąkę, przyprawy: rozmaryn, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, pieprz i sól. Zagnieć ciasto ziemniaczane. Wylep nim silikonowe foremki i umieść je w metalowej formie do muffinek. Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piecz korpusy babeczek przez 30-35 minut. Przygotuj sałatkę z makreli. Makrelę obierz z ości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki, żółty ser i majonez. Dopraw sałatkę pieprzem i solą. Upieczone, ostudzone babeczki wypełnij sałatką. Udekoruj natką pietruszki, plasterkami kiszonego ogórka i plasterkami rzodkiewki.
Komentarze
Prześlij komentarz