Babeczki ziemniaczane z sałatką z makreli


Niezwykła propozycja na danie z ziemniakami, które doskonale sprawdzi się na kolację. Będzie też wspaniałą propozycją na spotkanie, na którym wzbogacisz nimi szwedzki stół. Ziemniaki doprawione solą, pieprzem, rozmarynem, pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią, uformowane w korpusy babeczek i upieczone. Następnie wypełnione pyszną sałatką z makreli, lekką i orzeźwiającą, z nieco ostrym smakiem czerwonej cebulki. To połączenie to doskonała harmonia smaków, idealna przekąska, którą polecam.  

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 9 babeczek

Składniki:

500 g obranych ziemniaków,

20 g masła,

1 jajko,

2 czubate łyżki mąki pszennej,

1 łyżeczka suszonego rozmarynu,

2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,

1 średniej wielkości wędzona makrela,

mała czerwona cebula,

2 średnie ogórki kiszone,

40 g startego na dużych oczkach tarki żółtego sera

1 łyżeczka majonezu,

sól,

pieprz.

Do dekoracji: natka pietruszki, plasterki ogórka kiszonego, plasterki rzodkiewki.

Wykonanie:  

Ugotuj ziemniaki w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, utrzyj ziemniaki z masłem. Gdy ziemniaki wystygną dodaj jajko, mąkę, przyprawy: rozmaryn, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, pieprz i sól. Zagnieć ciasto ziemniaczane. Wylep nim silikonowe foremki i umieść je w metalowej formie do muffinek. Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piecz korpusy babeczek przez 30-35 minut. Przygotuj sałatkę z makreli. Makrelę obierz z ości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki, żółty ser i majonez. Dopraw sałatkę pieprzem i solą. Upieczone, ostudzone babeczki wypełnij sałatką. Udekoruj natką pietruszki, plasterkami kiszonego ogórka i plasterkami rzodkiewki.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty