Chleb na zakwasie z pomidorami


Chyba każdy lubi zapach pieczonego chleba. Zaproponowany przeze mnie chleb pięknie pachnie pomidorami. Najlepiej smakuje z samym masłem.

Składniki na chleb:

pół szklanki zakwasu z mąki żytniej,

około ¾ szklanki zmiksowanych pomidorów z puszki,

2 gałązki bazylii,

2 szklanki mąki pszennej razowej,

2 szklanki mąki pszennej oczyszczonej,

pół łyżki soli,

pół łyżki cukru trzcinowego,

łyżka oleju rzepakowego,

łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,

1 szklanka letniej wody.

Składniki na zakwas:

mąka żytnia oczyszczona,

woda.

Wykonanie:         

Przygotowanie zakwasu: w pierwszym dniu zmieszaj ½ szklanki mąki żytniej i ½  szklanki letniej wody i umieść w dużym słoiku. Przykryj słoik gazą. Następnego dnia dodaj ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Wymieszaj. W trzecim dniu dodaje ponownie ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Dzień czwarty: dodaj po ½  szklanki mąki i ½ szklanki letniej wody. W piątym dniu dodaj 1-2 łyżki mąki i tyle samo wody. Następnego dnia zakwas jest gotowy. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięty. Co tydzień dokarmiaj go odrobiną mąki i wody. 

Przygotowanie chleba: Do miski wsyp szklankę mąki pszennej razowej i szklankę mąki pszennej oczyszczonej. Dodaj pół szklanki zakwasu i szklankę letniej wody. Wszystko wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym pomieszczeniu. Rozczyn powinien urosnąć. Następnie dodaj pozostałe składniki (bazylia powinna być rozdrobniona, można zmiksować ją razem z pomidorami). Wszystko wymieszaj. Masa powinna być gęsta. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 12 cm x 26 cm. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Wstaw chleb do chłodnego piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 200℃. Gdy osiągnie zadaną temperaturę, wierzch chleba posmaruj wodą. Piecz chleb w tej temperaturze przez 24 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz chleb przez kolejne 24 minuty.

Życzę smacznego 🍽.

 

Popularne posty