Chleb na zakwasie z pomidorami
Składniki na chleb:
pół szklanki zakwasu z mąki żytniej,
około ¾ szklanki zmiksowanych pomidorów z puszki,
2 gałązki bazylii,
2 szklanki mąki pszennej razowej,
2 szklanki mąki pszennej oczyszczonej,
pół łyżki soli,
pół łyżki cukru trzcinowego,
łyżka oleju rzepakowego,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
1 szklanka letniej wody.
Składniki na zakwas:
mąka żytnia oczyszczona,
woda.
Wykonanie:
Przygotowanie zakwasu: w pierwszym dniu zmieszaj ½ szklanki mąki żytniej i ½ szklanki letniej wody i umieść w dużym słoiku. Przykryj słoik gazą. Następnego dnia dodaj ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Wymieszaj. W trzecim dniu dodaje ponownie ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki letniej wody. Dzień czwarty: dodaj po ½ szklanki mąki i ½ szklanki letniej wody. W piątym dniu dodaj 1-2 łyżki mąki i tyle samo wody. Następnego dnia zakwas jest gotowy. Niewykorzystany zakwas przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięty. Co tydzień dokarmiaj go odrobiną mąki i wody.
Przygotowanie chleba: Do miski wsyp szklankę mąki pszennej razowej i szklankę mąki pszennej oczyszczonej. Dodaj pół szklanki zakwasu i szklankę letniej wody. Wszystko wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym pomieszczeniu. Rozczyn powinien urosnąć. Następnie dodaj pozostałe składniki (bazylia powinna być rozdrobniona, można zmiksować ją razem z pomidorami). Wszystko wymieszaj. Masa powinna być gęsta. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 12 cm x 26 cm. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Wstaw chleb do chłodnego piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 200℃. Gdy osiągnie zadaną temperaturę, wierzch chleba posmaruj wodą. Piecz chleb w tej temperaturze przez 24 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz chleb przez kolejne 24 minuty.