Pieczarki faszerowane mięsem i warzywami


Pieczarki faszerowane to prosta i smaczna przekąska lub małe, samodzielne danie, które doskonale sprawdzi się na wszelkie spotkania. Kapelusze napełnione chudym, drobiowym mięsem z dodatkiem warzyw, doprawione słodką papryką, ziołami prowansalskimi i obowiązkowo pieprzem oraz solą, zapieczone z dodatkiem mozzarelli są bardzo delikatne i pyszne. Przygotowanie tego smakołyku jest stosunkowo proste i szybkie. Gorąco polecam.                      

Ilość: 12 sztuk.

Czas wykonania: 30 minut prace przygotowawcze + 45 minut zapiekania.

Składniki:                                                                                                                 

12 sztuk pieczarek średniej wielkości,

około 270 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka,

50 g pora (zielona część),

50 g czerwonej papryki,

100 g sera mozzarella w kawałku (60 g do farszu, 40 g do posypania),

15 g masła,

½ łyżeczki ziół prowansalskich,

½ łyżeczki papryki słodkiej,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Umyj pieczarki i usuń z nich nóżki. Lekko posól kapelusze grzybów. Nóżki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zieloną część pora drobno pokrój. Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Starte ogonki pieczarek i pokrojony por podsmaż na maśle. Dopraw pieprzem i solą. Mięso wymieszaj z podsmażonymi, wystudzonymi składnikami, pokrojonym drobno serem, papryką świeżą i przyprawami. Napełnij kapelusze farszem. Ułóż przygotowane pieczarki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut. Następnie posyp pieczarki pozostałym startym serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty