Pieczarki faszerowane mięsem i warzywami
Ilość: 12 sztuk.
Czas wykonania: 30 minut prace przygotowawcze + 45 minut zapiekania.
Składniki:
12 sztuk pieczarek średniej wielkości,
około 270 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka,
50 g pora (zielona część),
50 g czerwonej papryki,
100 g sera mozzarella w kawałku (60 g do farszu, 40 g do posypania),
15 g masła,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
½ łyżeczki papryki słodkiej,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Umyj pieczarki i usuń z nich nóżki. Lekko posól kapelusze grzybów. Nóżki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zieloną część pora drobno pokrój. Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Starte ogonki pieczarek i pokrojony por podsmaż na maśle. Dopraw pieprzem i solą. Mięso wymieszaj z podsmażonymi, wystudzonymi składnikami, pokrojonym drobno serem, papryką świeżą i przyprawami. Napełnij kapelusze farszem. Ułóż przygotowane pieczarki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut. Następnie posyp pieczarki pozostałym startym serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz