Curry z kurczaka z selerem i jarmużem

Kurczak z czerwoną pastą curry, mlekiem kokosowym i warzywami, to danie o doskonałym smaku. Kurczak jest idealnie miękki. Pozostałe składniki czynią danie pikantnym, z egzotyczną nutą. To propozycja na pyszną kolację, którą goście będą zachwyceni. Użyte w potrawie składniki i ich smak czynią ją niezwykłą, idealną, taką do której będziesz chętnie powracać.

Przepis na 3-4 porcje.

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

około 300 g piersi z kurczaka,

400 ml mleka kokosowego,

3 łodygi selera naciowego,

½ czerwonej papryki,

40 g liści jarmużu,

½ czerwonej cebuli,

cebula żółta,

ząbek czosnku,

2 łyżeczki czerwonej pasty curry,

starta skórka z jednej limonki,

sok z ¼ limonki,

łyżka sosu sojowego,

3 łyżki oliwy z oliwek,

sól,

pieprz.

Wykonanie:

Umyj mięso, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i otartą skórką z limonki. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kurczaka i pastę curry. Smaż wszystko przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj potrawę. Umyj warzywa. Pokrój seler w plasterki, paprykę w grubszą kostkę, z jarmużu oderwij zdrewniałe części, porwij go na mniejsze kawałki. Do mięsa dodaj paprykę, seler i smaż kolejne 5 minut. Następnie zalej potrawę mlekiem kokosowym i pozostaw na ogniu przez 10 minut. Dodaj sos sojowy, sok z limonki, sól i pieprz. Na koniec dodaj jarmuż i duś danie jeszcze przez 1-2 minuty.                                                            

Życzę smacznego 🍽.


Komentarze

Popularne posty