Curry z kurczaka z selerem i jarmużem
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
około 300 g piersi z kurczaka,
400 ml mleka kokosowego,
3 łodygi selera naciowego,
½ czerwonej papryki,
40 g liści jarmużu,
½ czerwonej cebuli,
cebula żółta,
ząbek czosnku,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
starta skórka z jednej limonki,
sok z ¼ limonki,
łyżka sosu sojowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Umyj mięso, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i otartą skórką z limonki. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kurczaka i pastę curry. Smaż wszystko przez 5 minut, co jakiś czas mieszaj potrawę. Umyj warzywa. Pokrój seler w plasterki, paprykę w grubszą kostkę, z jarmużu oderwij zdrewniałe części, porwij go na mniejsze kawałki. Do mięsa dodaj paprykę, seler i smaż kolejne 5 minut. Następnie zalej potrawę mlekiem kokosowym i pozostaw na ogniu przez 10 minut. Dodaj sos sojowy, sok z limonki, sól i pieprz. Na koniec dodaj jarmuż i duś danie jeszcze przez 1-2 minuty.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz