Gofry ziemniaczane
Z podanych składników otrzymamy 30 gofrów w kształcie serca.
Czas wykonania: 25 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie.
Składniki:
400 g ziemniaków,
50 g masła,
200 ml mleka,
200 g mąki pszennej,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki czosnku granulowanego,
sól, pieprz, olej rzepakowy do wysmarowania gofrownicy.
SKŁADNIKI NA DODATEK DO GOFRÓW:
100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,
150 g serka śmietankowego puszystego klasycznego do smarowania pieczywa,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
pęczek koperku,
pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinkach. Lekko wystudź, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Do ziemniaków dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko zmiksuj. Do serka śmietankowego dodaj jogurt, pokrojonego drobno łososia i pokrojony koperek. Dopraw pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Wysmaruj ją olejem. Nakładaj odpowiednią warstwę ciasta i wypiekaj chrupiące gofry. Podawaj je z przygotowanym serkiem z dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz