Gofry ziemniaczane


Z ziemniaków możemy wyczarować różne pyszności np. gofry ziemniaczane. Proste w przygotowaniu i doprawieniu, chrupiące, po prostu bardzo smaczne. Możesz delektować się samymi goframi, gdyż mają one ciekawy smak lub zjeść je z dodatkami. Ja podałam je z serkiem połączonym z jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym wędzonym łososiem. Według mnie ta wytrawna wersja gofrów, to doskonała propozycja, którą zaskoczysz swoich gości, polecam.          

Z podanych składników otrzymamy 30 gofrów w kształcie serca.

Czas wykonania: 25 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie.

Składniki:

400 g ziemniaków,

50 g masła,

200 ml mleka,

200 g mąki pszennej,

3 jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

½ łyżeczki czosnku granulowanego,

sól, pieprz, olej rzepakowy do wysmarowania gofrownicy.

SKŁADNIKI NA DODATEK DO GOFRÓW:

100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach,

150 g serka śmietankowego puszystego klasycznego do smarowania pieczywa,

5 łyżek jogurtu naturalnego,

pęczek koperku,

pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinkach. Lekko wystudź, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Do ziemniaków dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko zmiksuj. Do serka śmietankowego dodaj jogurt, pokrojonego drobno łososia i pokrojony koperek. Dopraw pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Wysmaruj ją olejem. Nakładaj odpowiednią warstwę ciasta i wypiekaj chrupiące gofry. Podawaj je z przygotowanym serkiem z dodatkami.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty