Kremowa zupa grochowa


Zupa grochowa to doskonały i pożywny posiłek. Pełna witamin oraz smaku warzyw i przypraw. Doprawiona kminem rzymskim, nadającym zupie wyrazistości i pikanterii, solą, pieprzem i majerankiem - obowiązkowym do dań z grochem, Tak skomponowana zupa smakuje naprawdę wyśmienicie. To zdrowy i niedrogi sposób na danie obiadowe. Jeżeli lubisz mięsne dodatki, proponuję podsmażyć kiełbasę na oleju i wzbogacić nią ugotowaną zupę. To doskonała propozycja na chłodne dni.                    

Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.

Czas przygotowania: 50 minut.

Składniki:                                                                        

250 g grochu łuskanego, łupanego - połówki,

100 g selera (korzeń),

100 g marchewki,

50 g pietruszki,

300 g ziemniaków,

100 g pora,

2 ząbki czosnku,

cebula,

1-1,3 litra wody,

1 łyżka oleju rzepakowego,

sól,

pieprz,

1 łyżeczka majeranku,

¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego.

Wykonanie:

Warzywa obierz, pokrój, zalej taką ilością wody, aby były tylko przykryte. Ugotuj warzywa do miękkości pod przykryciem. W tym samym czasie w pozostałej wodzie ugotuj opłukany groch. Zblenduj warzywa i groch, a następnie połącz je ze sobą. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym kminem rzymskim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj olej. Zagotuj zupę i gotuj ją przez chwilę.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty