Kremowa zupa grochowa
Z podanych składników otrzymamy 4-5 porcji.
Czas przygotowania: 50 minut.
Składniki:
250 g grochu łuskanego, łupanego - połówki,
100 g selera (korzeń),
100 g marchewki,
50 g pietruszki,
300 g ziemniaków,
100 g pora,
2 ząbki czosnku,
cebula,
1-1,3 litra wody,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego.
Wykonanie:
Warzywa obierz, pokrój, zalej taką ilością wody, aby były tylko przykryte. Ugotuj warzywa do miękkości pod przykryciem. W tym samym czasie w pozostałej wodzie ugotuj opłukany groch. Zblenduj warzywa i groch, a następnie połącz je ze sobą. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym kminem rzymskim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj olej. Zagotuj zupę i gotuj ją przez chwilę.
Życzę smacznego 🍽.
Komentarze
Prześlij komentarz