Pasta z wędzonych szprotów

 

Przepyszna i zdrowa pasta z wędzonych szprotów, ciecierzycy z dodatkiem czerwonej cebuli, podkręcającej charakter specjału, natki pietruszki, jogurtu i majonezu. Doprawiona pieprzem i odrobiną soli. Z tych kilku składników wyczarujesz smaczną, domową pastę, która z kromką swojskiego chleba stworzy idealne połączenie. To wyjątkowa propozycja, doskonała na smakowity początek lub miłe zakończenie dnia. Gorąco polecam.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy,

150 g szprotów wędzonych,

70 g czerwonej cebuli,

pęczek natki pietruszki,

łyżka jogurtu naturalnego,

łyżka majonezu,

sól,

pieprz.

Wykonanie:  

Zblenduj szproty, wcześniej usuwając główki i ogonki. Dodaj ciecierzycę i ponownie zblenduj. Do masy dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, natkę pietruszki, majonez i jogurt. Dopraw pastę pieprzem i solą. Wymieszaj. Włóż pastę do lodówki, żeby się schłodziła.

Życzę smacznego 🍽.

Komentarze

Popularne posty